En La Cabina amb… Pau Martínez i Miguel Llorens

Diumenge passat, 6 de novembre, entràrem en La Cabina (Festival Internacional de Migmetratges de València) amb el director, realitzador i guionista de cinema i televisió Pau Martínez i el director de fotografia Miguel Llorens. L’elecció: Ameryka, de la cineasta polonesa Aleksandra Terpinska, i Tres Noches, de José Luis Fernández Romeo, qui va estar present en l’estrena de la seua òpera prima.

A la tertúlia posterior també va unir-se Carlos Madrid, director de La Cabina. Els nostres convidats, Pau i Miguel, comentaren haver intuït (sense saber-ho) que el migmetratge Ameryka estava dirigit per una dona. Les raons de Pau Martínez: «pel tractament dels personatges – que interpreten Marta Mazurek i Aleksandra Adamska- i la visió que es dóna dels homes», violents i masclistes. A açò afegia Miguel Llorens el benefici de «l’actual feminització de la tècnica cinematogràfica», en quant a l’estètica i a les pròpies històries, la qual està influint significativament.

Desgranant un poc la pel·lícula, Carlos Madrid assenyalava els paral·lelismes entre aquest poble polonés (que realment existeix i es diu Ameryka) i els EUA: els suburbis, els motels de carretera, el somni daurat d’instal·lar-se a Califòrnia… En definitiva, una adolescència prou més dura de l’habitual, viscuda des de la falsa llibertat que dóna imaginar-se en un lloc millor, en una situació diferent, al costat de la teua millor amiga.

A continuació, Pau i Miguel van interessar-se pels mètodes de rodatge i edició que José Luis havia emprat per al seu migmetratge Tres Noches, rodat en 16 mm. a Espanya i revelat digitalment a Polònia. Una proposta amb tints expressionistes, sense diàlegs ni banda sonora, influenciada pel cinema experimental dels anys setanta i que, segons Miguel Llorens, torna a estar de moda en alguns circuits.

El format del migmetratge va ser altre dels temes tractats, bé relegat al corrent més artístic del cinema, per la seua difícil distribució, o tot un risc que -gràcies al festival La Cabina, únic en el món, pot veure’s recompensat-. Aquest fil va donar peu a parlar sobre la precària situació del cinema en Espanya, els interessos de les grans productores, televisions i sales comercials, que no donen cabuda ni a un 10% dels projectes professionals actuals, apostant tots alhora per les mateixes pel·lícules. Tant Pau com Miguel es lamentaven per les dificultats de la professió i la falta d’oportunitats a l’hora d’exhibir els seus treballs en la gran pantalla.

Clip


Podreu veure esta doble sessió el 10 de novembre, a les 22:00 hores, en La Filmoteca.


Text: Vanesa Martínez Montesinos
Fotografia i vídeo: Empar Piera / Empargrafia
Afán de Plan © 2016