Portades de disseny: Sara H. Peñalver

PORTADES DE DISSENY és una exposició virtual on participen artistes de diferents disciplines (il·lustració, fotografia, pintura, dibuix, collage, etc) dissenyant la portada de la nostra pàgina de facebook. Cada obra romandrà exposada quinze dies i sempre inaugurarem una nova cada dos dilluns al llarg del 2015. Creadors i creadores valencians-es (en la seua majoria) intervindran en aquesta mostra col·lectiva junt a alguns artistes nacionals i internacionals. L’objectiu no és altre que donar a conèixer el talent que ens envolta i, perquè no, crear xarxes de treball i col·laboració.

SARA H. PEÑALVER

9 – 23 març

6-portades-disseny-sarahpenalver

Després del seu pas per la Facultat de Belles Arts de València i la seua estada a Osnabrück (Alemanya) gràcies a la beca Erasmus, aquesta jove artista valenciana va conviure, en 2007 i 2012, al costat del pintor Amadeo Peñalver a Brooklyn, Nova York, embevent-se de coneixements de pintura, gravat i emmarcació artesanal.

Ha exposat en ciutats com València, Nova York, Osnabrück, Nürnberg o Bilbao, entre altres, i al 2007 obté junt a Anarel·la Martínez un accèsit en la categoria d’Oci i Cultura de València Idea amb el projecte d’empresa “Kric-criK, tallers artístic-didàctics”.

Un any després, en col·laboració amb altres artistes, forma el col·lectiu Artichaut, amb el qual co-comissària la segona i tercera Mostra de Valetudo Artístic, ‘Super raro por dentro’ i ‘Se vende’, un festival d’art a València per a la defensa d’espais i disciplines alternatives i emergents.

sara-h-peñalver

Sara H. Peñalver

Sara va ser seleccionada al 2010 per a formar part de “Cartografies de la creativitat, 100% valencians”, inaugurada al Centre del Carme de València i al Centre de Desenvolupament de les Arts Visuals (CDAV) de L’Havana. Aquest mateix any cursa estudis d’il·lustració professional, en l’ESAT (València), un curs impartit per Carlos Ortín i amb classes magistrals d’Ajubel, Pep Montserrat, Max i Pablo Auladell. En aquest període crea l’estudi de disseny gràfic i il·lustració Periquete, una empresa becada dins del programa València Emprèn de la Regidoria d’Ocupació i Promoció de Projectes Emprenedors de València i que va cessar la seua activitat al 2013.

sol_sarahpenalver

Corre Sol
© Sara H. Peñalver

Actualment cerca residència en llocs tranquils i exerceix com a professora en taller de creació i pintura. Ens conta: «En realitat, mai he viscut únicament de l’art o la il·lustració. Encara que sempre invertisc temps en açò i no crec que puga distanciar-me d’aquesta professió/manera de vida/inquietud. Fa uns mesos vaig voler fer-me jardinera. Em vaig contenir. Per a sadollar les meues ganes d’aire lliure (doncs he passat molts anys cara a la pantalla d’un ordinador o front l’escriptori) estic aprenent a conrear en un hort familiar de la forma més ecològica possible. Ara em vull introduir en el mitjà rural com un animalet somrient, gaudir de les petites coses, ser feliç, assaborir els desdejunis, fer caminades, respirar, que em piquen les bestioles… Segur que així s’aconsegueixen coses bones, fins i tot creatives. Aquest és el meu somni. Eixos són els meus ocells.»

En el seu temps lliure i amb calma planifica el guió de la qual serà la seua primera novel·la gràfica i, a més, està recopilant poemes i textos per a il·lustrar-los.

e3_sarahpenalver

El enigma de la pompa
© Sara H. Peñalver

Sara H. Peñalver prefereix treballar amb acrílics, aquarel·les i tintes sobre paper, i retocar digitalment en ocasions, encara que ens explica que travessa una etapa de provar coses noves.

Per a explicar la temàtica de les seues obres recorre a un fragment escrit per Manuel Garrido Barberà: «Les seues pintures i dibuixos (també les seues escultures i poemes) il·lustren el seu món interior i la seua realitat immediata. D’aquesta manera ens parla de si mateixa, dels seus records i desitjos. Ha creat tot un univers surrealitzant de braços que sorgeixen de la terra, de personatges amb capirot, de figures de contorns exagerats. Idees sorgides de la realitat que l’artista fusiona i reinterpreta analitzant i desgranant les interdependències humanes, el pas del temps i les emocions des de la candidesa del naïf, amb la impunitat del bufó. Ocell en testa.

Amb eixa visió crítica i mordaç qüestiona els rols de gènere, el sexe i les relacions de poder. El seu leit motif és el dramedy de la vida quotidiana i ho il·lustra a través d’una sèrie d’imatges que componen un diari íntim, caricaturesc, amb dosis equilibrades d’optimisme i el seu contrari doncs, com diuen, el pesimista és un optimista ben informat.»

ENLLAÇOS

Blog
Facebook

◀ Portades anteriors: Mágoz | Cristina Peris Grau | Blanca Ramírez | Empar Piera

▶ Pròxima portada: Ana Roussel (23 març – 6 abril)