La part perduda de Baró d’Evel Cirk

the-missing-part

The Missing Part és la peça inaugural de The ONE project, una iniciativa del festival Temporada Alta, Nanouk Films i el centre Arts Santa Mònica de Barcelona que conjumina el cinema, en format curtmetratge, i les arts escèniques. La companyia de circ Baró d’Evel protagonitza aquesta primera història, dirigida pels mateixos Blaï Mateu i Camille Decourtye, al costat del realitzador Salvador Sunyer, que gira entorn de la convivència d’aquesta família de tres membres amb els seus animals.

Tràiler

Vint-i-dos minuts en els quals cohabiten amb el blanc i negre i el trompe-l’œil, un cavall, un corb i una misteriosa línia pintada que acaba adherint-se als cosos en equilibri sobre unes emocions certament esquinçadores. I dancen a l’ombra d’una fosca cançó que parla -per veu de Camille- d’agonia, de pèrdua i d’allò que fa que continuen buscant-se l’un a l’altre, per tornar a iniciar per separat eixe blanc trajecte que ara es bifurca i es dibuixa de records quasi prehistòrics. I és a la filla de tots dos (Thais) a qui ens trobem, recorrent el seu propi país de les meravelles darrere d’un blanc centaure invers a ritme de flamenc. I amb l’esperança, arriba el color, el pallasso enfront de l’espill que es nega a mirar enrere, a instal·lar-se en el passat, per poder avançar, fer les coses de forma diferent. Un gir a la comèdia absurda ens condueix cap el final del relat d’una família dispar: la de Blaï, Camille, Thais, Bonito i Gus.

Personalment, encara que siga contrària al fet d’ensinistrar animals -com és evident que fa la companyia Baró d’Evel- trobe que aquesta peça experimental és una bonica al·legoria sobre els camins de la felicitat i la dificultat de triar. En aquest cas, la família Mateu-Decourtye ens narra la seua pròpia odissea fins el moment de trobar-se (trobar la seua “part perduda”) i iniciar junts una vida d’allò més inusual: la que ells han volgut.

The ONE project estrenarà un nou curt en 2017: Pour nous rendre à tous deux la vie et la mort plus faciles, del creador belga Fabrice Murgia.


Text: Vanesa Martínez Montesinos
Afán de Plan © 2016