57 World Press Photo 2014

La mostra de fotoperiodisme més important a nivell internacional, World Press Photo, arriba a València per descobrir-nos les instantànies guanyadores de la 57 edició 2014. La cita serà del 17 de gener al 15 de febrer de 2015 a la Fundació Chirivella Soriano, al carrer Valeriola.

Signal’ (Senyal) és la fotografia que ha resultat guardonada amb el primer premi dins de la categoria Contemporary Issues (Temes Contemporanis) i subcategoria Singles (Individuals). Va ser disparada pel fotoperiodista nord-americà John Stanmeyer, fundador de la VII Photo Agency.

primer-premi-wpp-john-stanmeyer

«Immigrants africans, a la vora de la ciutat de Djibouti, alcen els seus telèfons mòbils en un intent per captar un senyal de baix cost de la veïna Somàlia per a mantenir el contacte amb els seus familiars en l’estranger. Djibouti és un punt de parada habitual en la ruta dels immigrants de Somàlia, Etiòpia i Eritrea cap a Europa i Orient Mitjà, a la recerca d’una vida millor.»

PRIMERS PREMIS

Categoria Contemporary Issues/ Subcategoria Stories: ‘A portrait of domestic violence’ (Un retrat de violència domèstica), de la fotoperiodista novaiorquesa Sara Lewkowicz. Una sèrie de instantànies que conten el calvari de Maggie.

wpp-Sara-Lewkowicz

«La violència domèstica es pateix amb freqüència en privat. Un delicte que s’oculta i es justifica per part de les víctimes o els seus còmplices. Maggie (19) viu al centre d’Ohio, amb els seus fills Kayden (4) i Memphis (2). El seu actual company, Shane (31), ha tingut problemes d’addicció i ha passat gran part de la seua vida a la presó. Una nit, una violenta discussió va esclatar entre ells després d’haver tornat a casa begut. Shane li va dir a Maggie que podia triar entre ser colpejada en la cuina, on un amic estava assegut, o anar al soterrani on podien ‘parlar’ en privat. Maggie es va negar a estar a soles amb ell, i la seua fúria es va intensificar. Shane va ser denunciat finalment per un veí. Es va declarar culpable d’un delicte de violència domèstica i va ser condemnat a una pena de nou mesos.»

Categoria Observed Portraits / Subcategoria Single: ‘Farewell Mandela’ (Comiat de Mandela), de Markus Schreiber (Alemanya).

wpp-markus-schreiber

«Pretòria, Sud-Àfrica. Nelson Mandela va morir el 5 de desembre a l’edat de 95 anys a causa d’una infecció respiratòria perllongada. Més de 100.000 persones van fer cua per retre-li homenatge, però molts no van poder tenir accés al recinte on es trobava el seu cos.»

Categoria Observed Portraits / Subcategoria Stories: ‘Ich bin Waldviertel’ (Sóc de Waldviertel), de Carla Kogelman (Països Baixos).

wpp-carla-kogelman

«Hannah (7) i Alena (9) són dues germanes que viuen a Merkenbrechts, un poble de 170 habitants de Waldviertel, una zona rural aïllada d’Àustria, prop de la frontera txeca. Les xiques tenen dos germans majors, però passen molt del seu temps juntes en una vida sense preocupacions, nadant, a l’aire lliure, i absortes en els jocs de la casa.»

Categoria Daily Life / Subcategoria Singles: ‘Kachin fighters’, de Julius Schrank (Alemanya).

wpp-julius-schrank

«Soldats de l’Exèrcit Independent de Kachin (KIA) beuen i canten junts en el funeral d’un dels seus comandants, en la ciutat de Laiza, en l’estat de Kachin, al nord de Birmània.»

Categoria Daily Life / Subcategoria Stories: ‘The last outfit of the missing’ (L’última vestimenta del desaparegut), de Fred Ramos (El Salvador).

wpp-fred-ramos

«Data: 27 de desembre 2012
Hora: no disponible
Ubicació: vora del riu en el poble de Soyanpago, San Salvador
Sexe: femení
Edat: entre 14 i 17 anys
Temps de desaparició: desconegut

El Salvador té una de les taxes d’homicidis més altes del món, en gran part relacionats amb les colles. En molts casos, l’única forma d’identificar a les víctimes d’assassinat és per la roba que portaven.»

Categoria Sports / Subcategoria Single: ‘Polo Fall’, d’Emiliano Lasalvia (Argentina).

wpp-emiliano-lasalvia

«Pablo MacDonough cau en un partit durant el Campionat Argentí Obert de Polo, l’1 de desembre. Com a part del Gran Slam Internacional, aquesta competició és la més important del món a nivell de clubs, i se celebra cada any des de 1893. A nivell individual, MacDonough va quedar en la 5a posició. El seu equip, La Dolfina, va guanyar el campionat.»

Categoria Sports / Subcategoria Stories: ‘Competition on bars’, de Jia Guorong (Xina).

wpp-jia-guorong

«Els atletes competeixen en diferents exercicis durant la celebració dels XII Jocs Nacionals de la República Popular de Xina, de gimnàstica artística, que van tenir lloc en la província nord-oriental de Liaoning, del 31 d’agost al 12 de setembre. Els gimnastes reben les seues puntuacions segons l’execució, el grau de dificultat i la presentació dels exercicis en les barres paral·leles, la barra fixa i les paral·leles asimètriques.»

Categoria General News / Subcategoria Singles: ‘Temporary Acommodation’, d’Alessandro Penso (Itàlia).

wpp-alessandro-penso

«Unes persones desplaçades durant el conflicte a Síria s’allotgen en refugis improvisats com aquest gimnàs d’una escola abandonada de Sofia, Bulgària. La xifra de sol·licituds d’asil en la frontera de Turquia-Bulgària va augmentar durant 2013 fins a arribar a uns 8.000. La majoria procedien de Síria o Afganistan. Bulgària, un dels països més pobres de la Unió Europea, amb prou faenes podia enfrontar-se a la gran afluència. Aquest gimnàs mancava de calefacció i aigua calenta, i el govern no podia fer front al subministrament d’aliments o medicaments. Països de tot el món van oferir 18.000 places d’asil a prop de 2,4 milions de refugiats sirians.»

Categoria General News / Subcategoria Stories: ‘Typhoon Haiyan’, de Chris McGrath (Austràlia).

wpp-chris-mcgrath

«El 8 de novembre, el tifó Haiyan va arrasar la regió de les Bisayas, al centre de Filipines. Es tractava del tifó més mortífer mai registrat en eixe país, ja que es va cobrar 6.200 vides i va obligar al desplaçament de més de quatre milions de persones. Les illes orientals de Leyte i Sámar van ser les més afectades; allí es van produir onades de tempestes, vendavals i pluges torrencials que van causar danys catastròfics a les cases i a la infraestructura. La magnitud del desastre va fer que els treballs d’ajuda foren lents.»

Categoria Spot News / Subcategoria Singles: ‘Typhoon Survivors’, de Phillippe López (França).

wpp-philippe-lopez

«Deu dies després que el tifó Haiyan tocara terra, els supervivents porten imatges religioses a Tolosa, en l’illa de Leyte, Filipines.»

Categoria Spot News / Subcategoria Stories: ‘Rebels attack government checkpoint’, de Goran Tomasevic (Sèrbia).

wpp-goran-tomasevic

«El 30 de juny, els combatents rebels de l’Exèrcit Lliure Sirià (FSA) ataquen un lloc de control al barri d’Ein Tarma, en Damasc. La batalla pels suburbis de Damasc es considerava crucial per a ambdues parts. En aquest incident, els membres del FSA van llançar un atac de control que va durar dues hores, durant les quals van ser atacats pels franctiradors. Després d’evacuar a un company caigut, els rebels van tornar a l’atac sota el foc de míssils i bombardejos des dels tancs.»

Categoria Nature / Subcategoria Singles: ‘Fennec Fox (A species in danger)’, de Bruno D’Amicis (Itàlia).

wpp-bruno-d-amicis

«Un fénec adult s’agotna en un corral d’ovelles en una població de la regió de Kebili, a Tunísia. L’animal va ser capturat sent un cadell i tractat com a mascota durant més d’un any. El fénec és el cànid més xicotet i habita en les regions desèrtiques i semidesèrtiques del nord d’Àfrica. S’adapta molt bé a les condicions del desert: les seues enormes orelles li ajuden a irradiar l’excés de calor a l’exterior, els seus coixinets plantars li proporcionen l’aïllament necessari de l’arena calenta, i a més és capaç de viure sense aigua durant llargs períodes de temps, ja que pren tot el que necessita de la seua presa. Els fénecs no es troben en perill d’extinció però, a causa del seu aspecte, són capturats de forma sistemàtica per a la seua venda com a mascotes, o bé s’utilitzen per a incloure’ls en les fotografies de record dels turistes que desitgen posar amb aquests petits animals.»

Categoria Nature / Subcategoria Stories: ‘Cougars’, de Steve Winter (EUA).

wpp-steve-winter

«Els pumes, amb una població fa temps en decliu, han tornat a reaparèixer en els últims quaranta anys al llarg de la zona occidental d’Estats Units, encara que són molt esquius. Aquests felins estan protegits a Califòrnia i a Florida, però constitueixen una caça preuada en altres tretze estats. L’èxit en la seua recuperació depèn en part de la tolerància pública i de les estratègies existents per a fer front a les dificultats d’interacció entre éssers humans i pumes, sobretot en regions molt poblades.»

Categoria Staged Portraits / Subcategoria Singles: ‘Blind Indian Albino Boys’, de Brent Stirton (Sud-Àfrica).

wpp-brent-stirton

«Bengala Occidental, Índia. Escola Missió Vivekananda per albins invidents.»

Categoria Staged Portraits / Subcategoria Stories: ‘Escape’, de Danila Tkachenko (Rússia).

wpp-danila-tkachenko

«Un home opta per retirar-se de la societat convencional i viure com un ermità en la natura.»

Les fotos guanyadores han estat seleccionades d’entre més de 98.000 imatges rebudes. Han participat un total de 5.754 fotògrafs de 132 nacionalitats diferents.

GUARDONATS 2014

CONTEMPORARY ISSUES / TEMES CONTEMPORANIS 

A. Singles / Individuals

wpp

1. Signal, de John Stanmeyer (EUA)
2. Nicolette at the orphanage, de Maciek Nabrdalik (Polònia)
3. Victims of Organized Crime, de Christopher Vanegas (Mèxic)

B. Stories / Històries

wpp-2

1. A portrait of domestic violence, de Sara Lewkowicz (EUA)
2. War and mental health after crisis, de Robin Hammond (Nova Zelanda)
3. Last of the vikings, de Marcus Bleasdale (Regne Unit)

OBSERVED PORTRAITS / RETRATS

A. Singles / Individuals

wpp-3

1. Farewell Mandela, de Markus Schreiber (Alemanya)
2. Dasan (10) – Spirit Lake Reservation, de Rena Effendi (Azerbaijan)
3. A traditional Berber bride, de Pau Barrena (Barcelona, Espanya)

B. Stories / Històries

wpp-4

1. Ich bin Waldviertel, de Carla Kogelman (Països Baixos)
2. Healing Bobby, de Peter van Agtmael (EUA)
3. Transylvania: Built on grass, de Rena Effendi (Azerbaijan)

DAILY LIFE/ VIDA QUOTIDIANA

A. Singles / Individuals

wpp-5

1. Kachin fighters, de Julius Schrank (Alemanya)
2. Soldiers funeral, d’Andrea Bruce (EUA)
3. Street dogs, de Julie McGuire (Regne Unit)

B. Stories / Històries

wpp-6

1. The last outfit of the missing, de Fred Ramos (El Salvador)
2. Occupied pleasures, de Tanya Habjouqa (Jordan)
3. Days of night-Nights of day, de Elena Chernyshova (Rússia)

Menció especial: ‘Living unnoticed’, de Jana Ašenbrennerová (República Txeca)

wpp-Jana-Asenbrennerova

«Bukavu, República Democràtica del Congo (RDC). Rainbow Sunrise, una ONG fundada en la ciutat de Bukavu en 2011, juga un paper crucial en la vida de LGBT. Allí poden reunir-se, compartir experiències i rebre educació sexual. El país no té una llei explícita contra l’homosexualitat; no obstant açò, hi ha molt poca acceptació social de les relacions del mateix sexe. Les persones LGBT són objecte de discriminació i violència, i molts mantenen les seues identitats ocultes amb la finalitat d’evitar l’assalt i l’estigmatització. Al desembre, un projecte de llei que penalitza les relacions homosexuals, es va proposar en el Parlament de la RDC. Els partidaris mantenen que aquestes són influències occidentals. L’oposició informa que aquest tipus de relacions existien en la cultura tradicional.»

MÉS FOTOS/CATEGORIES

Horari: 10h a 14h – 17h a 21h (dilluns tancat) / 10h a 15h (diumenges)
Entrada: 4,00€ | Entrada reduïda: 2,50€