Azul prusia rojo potasio: activant la imaginació

A l’octubre, un espai molt especial obrirà les seues portes al barri del Carme: Azul Prusia Rojo Potasio, des del qual ens proposaran una sèrie de cursos per activar la imaginació, la creativitat i el diàleg. Seran experiències de creació col·lectiva en les què podrà participar qualsevol persona interessada. A més, també s’organitzaran esdeveniments de divulgació i especialització per a reflexionar sobre processos creatius, potències imaginants i mitjans transformatius.

Al front del projecte està Elena Álvarez, que va estudiar Psicologia i Humanitats (art, filosofia, cultura) i ha trobat en la recerca de la imaginació i la teoria de la imatge el nexe entre disciplines. Ella mateixa ens explica que Azul Prusia Rojo Potasio va nàixer després de realitzar la seua tesina sobre el paper de la imaginació en els processos creatius. Volia impulsar la reflexió entorn d’aquests temes a través d’un format vivencial en el qual confluïren experiència i pensament. Ens aclareix que és un plantejament obert que anirà definint-se en funció de les pròpies activitats i les col·laboracions.

«La imaginació sol entendre’s com alguna cosa individual que forma part de la psicologia de cada persona. No obstant açò, el pensament en imatges o les imatges mentals són processos que s’activen a partir del nostre contacte amb el món. Molts dels tallers estaran orientats a explorar aquests processos de contacte a partir de diferents propostes. La finalitat és recolzar les correspondències que mantenen actiu el pensament. Ens interessa la imaginació i la creativitat com a experiència de vida.»

Situat a un acollidor estudi del Carme, barri on Elena resideix des de sempre, Azul Prusia Rojo Potasio realitzarà cursos in situ i s’obrirà a la col·laboració veïnal, però també ocuparà puntualment uns altres espais, treballant en xarxa amb entitats culturals, educatives i socials.

PROPERS CURSOS

«Començarem el 5 d’octubre amb una sort d’apropiació del programa de TV “First dates”, proposant una altra interpretació. Serà una trobada lúdica on explorarem diferents formes de relacionar-nos a través de jocs. Parlarem sobre les lògiques que regeixen les nostres eleccions amoroses i reflexionarem junts a través de manifestacions culturals diverses: cançons, pel·lícules, xarxes socials… Després vindrà “La poética del agua”, un taller de creativitat d’inspiració poètica que servirà d’introducció a un altre on parlarem del cicle vital de les imatges. En “Voto de tinieblas”, que és un curs més llarg (un dia a la setmana durant 8 setmanes), partirem d’un fenomen d’origen medieval que serà un disparador per a explorar el paper de la imaginació en els processos creatius i la relació entre art i agència. A més, hi haurà diverses activitats que tindran lloc els dissabtes: David Fernández Navas ens parlarà de la relació entre imaginació i amor a partir del pensament d’Ibn Arabi, Henry Corbin i María Zambrano. “Las ciudades sutiles” serà una experimentació pràctica i una reflexió entorn del silenci i el soroll. Marta Piñol Lloret compartirà coneixements sobre éssers híbrids, biopunk i la figura del contemporani. En ambdues trobades hi haurà també una experiència pràctica. Ja al desembre, Esther González i Raquel Baixauli impartiran un interessant taller sobre fotografia ficció. I açò és només el punt de partida!», explica Elena Álvarez.