Creador.es 2019: #NoDramatices

Creador.es, que se celebrarà enguany del 9 al 23 de setembre baix l’etiqueta #NoDramatices, arriba a la sisena edició afermant el seu compromís per mantindre el concepte de residències dramatúrgiques a petita escala, posant en valor la reflexió i la creació in situ. A través d’un programa tutoritzat i diverses activitats paral·leles, es planteja la possibilitat de treballar braç a braç amb importants autors en projectes que donen fruits posteriorment.

Des del 2013, Creador.es ha acollit dramaturgs i dramaturgues com ara Matías Feldman, Alejandro Tantanian, Edgar Chías, Eusebio Calonge, Romina Paula, Marta Buchaca, Patrícia Pardo, Jordi Casanovas, María Velasco, Jorge Hugo Marín, Lola Blasco, Itziar Pascual, Beatriz Catani o Marilia Samper, entre molts altres.

Per a la present edició comptaran com a tutor principal amb Josep Maria Miró —Premi Max 2019 a l’autoria teatral per ‘Temps Salvatge’—, qui plantejarà el seminari “Disparadores y artefactos teatrales”. Les classes magistrals seran impartides també per tres destacats autors: Borja Ortiz de Gondra, “Autoficción: yo es otro”; Agostina Luz López, “En el borde de las palabras y las imágenes”; i Eva Fernández, “Decir cualquiera todo”.

 

D’altra banda, Espacio Inestable acollirà el 17 de setembre la presentació del llibre ‘Dramatúrgies Subversives’, amb sis textos signats per autors i companyies associades a Comitè Escèniques: ‘Menú Degusto-Acció’ i ‘Peccata Minuta’, de Francachela Teatre; ‘La vaca que riu’, de Patrícia Pardo; ‘La Onironauta’, de Desirée Belmonte; ‘Guerra’, d’Amparo Urieta; ‘Saturnalia’, de Teatro Círculo; i ‘A-Normal o La Oveja Errante’, d’Ángela Verdugo i Xavier Puchades.

Paral·lelament, i en col·laboració amb l’AVEET – Associació Valenciana d’Autores i Autors de Teatre, també es desenvoluparà una jornada didàctica i divulgativa de reflexió sobre els diferents tipus de contractació, els drets d’autor i l’estat actual dels professionals de l’escriptura en aquest camp.

#NODRAMATICES

«Perquè aquesta és una edició en la qual hem decidit prendre’ns-ho tot amb una altra cara. Perquè l’IVC (i la seua comissió d’avaluació) ha decidit enguany que el projecte no és prou bo com per a ser recolzat econòmicament. Perquè dues associacions sense ànim de lucre, però ben professionals, han decidit el contrari. Perquè l’equip Creador.es continua sense saber si cobrarà pel seu treball. Perquè ja portem sis edicions i no sabem si hi haurà una setena. Perquè malgrat el parèntesi de 2018, no hem pogut descansar. Perquè siga com siga, és molt enriquidor veure com textos nascuts de les residències arriben a l’escenari i fins i tot són premiats; ser testimonis de les connexions generades entre creadors de diferents països i contribuir una miqueta a millorar la vida cultural i social d’aquesta ciutat. Per tot això hem decidit no dramatitzar i brindar a la salut de tots, els que ho fan possible i els que no», expliquen.