Febre festivalera a València

Ja siga per causa de la primavera, per la quantitat de gent activa i creativa que hi ha en aquesta ciutat o per l’aire de canvi, València s’ha convertit en pocs mesos en la capital del festival urbà. Només al present mes de maig ens esperen huit. Un ja està en marxa: Cabanyal Íntim, que celebrarà la seua sisena edició fins el diumenge 15. Un festival independent, pioner al País Valencià, que ens ofereix la possibilitat de veure peces escèniques experimentals dins de les cases i en diversos espais del barri del Cabanyal.

El 12 de maig (fins el 16 de juny) prendrà el relleu l’Etnomusic al Museu Valencià d’Etnologia, festival gratuït de folk i músiques del món organitzat per la Diputació de València. Per ell passaran Carles Dénia (12/05), Reina Roja (19/05), Thaïs Morell (26/05), Xaluq (2/06), Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (9/06) i Sis Veus Per Al Poeta (Homenatge a Vicent Andrés Estellés) el 16 de juny.

Del 13 al 15 de maig se celebrarà la primera edició del FLIB, Festival de Literatura Internacional Breu, organitzat per l’Associació d’Escriptor(e)s en Llengua Catalana. Més de trenta autors i autores convidats, entre els quals apunten Liudmila Petruixévskaia i el seu cabaret moscovita, el recital poètic de Dolors Miquel, la primera manifestació a Europa d’escriptors joves i la participació de destacats noms com Ferran Torrent, Martí Domínguez, Màrius Serra, Núria Cadenes, Guillem Frontera o Laura Borràs. Aquesta trobada literària, gratuïta per al públic, tindrà lloc a La Nau, Ca Revolta, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània i la Societat Coral El Micalet.

NO SE VAYAN TODAVÍA, ¡AÚN HAY MÁS!

Del 14 al 21 de maig, Benimaclet acollirà un Festival Poètic en homenatge a Cervantes; també primera edició que naix «per enfortir la consciència col·lectiva a través de la poesia». El poeta i escriptor asturià Antonio Gamoneda (Premi Cervantes 2006 i Premi Nacional de Poesia 2008) obrirà la programació de la mà de la poetesa gaditana Cecilia Quílez. L’organització del festival, composta per l’Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet, Kaf Café i Librería Primado, també ha volgut comptar amb autors i autores com Uberto Stábile, Marta López Luaces, Felipe Zapico, Jennie Arnau, Pau Sif, Begonya Pozo, Jesús Ge, Aldo Alcota, Charly Efe, Iván Brull, Constanza Carlesi, David Trashumante o Sebastián Vitola, entre molts altres.

Del 17 de maig al 19 de juny arriba la cinquena edició del Festival 10 Sentidos, una trobada entre la cultura, l’art i la integració de les diferències, enguany dedicat a les malalties mentals baix el lema ‘A lo caos’. Acollit per deu espais culturals, amplia programació per donar cabuda a diverses propostes nacionals i internacionals de dansa, teatre, cinema, música i art, a més de tallers participatius. La inauguració, al Palau de la Música, estarà protagonitzada per la companyia israeliana L-E-V Dance, fundada per la coreògrafa Sharon Eyal (què impartirà una master class a l’endemà a la Sala 7 de l’edifici Rialto) i el productor Gai Behar. Estrenaran, per primera vegada a Espanya, la seua peça OCD Love sobre el Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC).

Altre barri que s’endinsa enguany en el concorregut món dels festivals urbans és el de Patraix. Del 20 al 22 de maig se celebrarà Factoria D’Arts de Patraix, organitzat pels veïns amb el suport de Consum, Pollos Planes, Caixa Popular, Cerveza Alhambra i l’APIV. Teatre, dansa, concerts, tallers infantils, presentacions literàries i una fira d’il·lustració promoguda per Antonio Chumillas “Chumi”, Lalo Kubala, Elías Taño i Luis Demano.

El dia 21, els jardins de la Casa de Cultura de Rocafort acolliran el V Festival Horta Nord Folk, organitzat per la Regidoria de Cultura del municipi i Promoure amb la col·laboració, enguany, de la nounada productora valenciana 27 Ladridos. Lüla Reyna, Gener i El Petit de Cal Eril conformen el cartell d’aquest certamen que segueix apostant per conjuminar tradició i noves tendències. L’entrada serà lliure i gratuïta.

Seguim. Coincidint amb l’anterior, els dies 21 i 22 de maig tindrà lloc a Las Naves la primera edició del Festival Vesos, organitzat per l’associació N Flotante. Una trobada de portes obertes que se cimenta en tres pilars: cultura, sostenibilitat i gastronomia, i pel qual passaran grups de música com Emma Get Wild, Odd Cherry Pie, Spheniscidae, Mai Mai, Swing From The Bottom, Chesterton, Noah Histeria o La Hora del Té, entre altres, i les companyies de teatre La Teta Calva, Circorama i La Lola Boreal. També hi haurà xarrades, menjar saludable, exposicions, mercat, accions…

I, per a finalitzar (només maig), hem d’eixir-nos de la comarca i viajar a Gandia, on Lacasacalba ha organitzat un festival d’art i reciclatge (RRRR!) que es perllongarà del 12 al 29 de maig. Un encontre lúdic i participatiu per la conscienciació mediambiental, oberta a tots els públics, que tindrà lloc al Teatre del Raval. El performer i inventor sonor argentí Ángel Di Stefano serà qui vertebre la proposta a través de Pull & Play (La Orquesta Volante), una instal·lació interactiva formada per huit màquines sonores. A més, el concert del duet murcià Crudo Pimento (21/05), l’estrena absoluta de la nova producció infantil de L’Horta Teatre (28/05), la proposta esceno-didàctica de la companyia asturiana La Sonrisa del Lagarto (14/05), diversos tallers, gastronomia bio i cinema en Súper 8, entre altres propostes.

Aprofitem per a transmetre el nostre goig per tanta iniciativa cultural, accessible i de qualitat. València ho necessitava. Però és cert que, des del nostre punt de vista, seria més profitós i menys estressant per a tots (sobretot per al públic) que no es caiguera en la contraprogramació per distracció, falta de comunicació o excés de propostes. Hi ha dotze mesos a l’any (val, d’acord, la primavera és ideal) i talent a manta. No oblidem que, paral·lelament, l’agenda cultural habitual continua oferint concerts, estrenes teatrals i cinematogràfiques, exposicions, cicles, tallers, conferències, presentacions de llibres i discos… Amb disposició, companyonia i un poc d’ordre, podrem gaudir d’una ciutat viva, dinàmica i, per fi, culturalment pròspera.

Afán de Plan © 2016