7è Festival Internacional de Cinema i DDHH

La Filmoteca de València acollirà del 10 al 18 de desembre la setena edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans, organitzat per Fundació per la Justícia, amb un total de 10 llargmetratges documentals en Secció Oficial, 10 curts de la Secció Curtmetratges, a més d’altres quatre fora de concurs. La Secció Humans-Zinegoak, composta per dos llargmetratges i una selecció de curtmetratges relacionats amb els drets LGTB, podrà veure’s al MuVIM. Passes especials, activitats paral·leles, tallers i concerts completaran la programació del Humans Fest 2015.

toto

Toto and his sisters

La Secció Oficial presenta deu obres procedents de catorze països, entre les quals destaquen Toto and his sisters, d’Alexander Nanau, documental que narra la vida d’un xiquet de deu anys i les seues germanes que esperen que la seua mare isca de la presó i torne a casa, i que ha resultat un gran èxit després de passar pels festivals de cinema de Sundance i Tribeca. A més, L’abri (Fernando Melgar · Tunísia, 2014), Five days to dance (Rafa Molés · Espanya, 2014), o La Granja del Pas, presentada per la seua directora Silvia Munt.

Fora de concurs, Silvered Water Syria Self-Portrait, del director sirià Ossama Mohammed, elaborada amb 1.001 imatges de ciutadans sirians anònims, també comptarà amb la presència del seu director en la cloenda, sens dubte, un dels plats forts de l’edició d’enguany. Maidan, sobre els disturbis civils en la plaça central de Kíev de 2013 i 2014, We come as friends, de l’aclamat director de La pesadilla de Darwin i Bring the sun, guanyadora del Festival de Cinema i DDHH de Sant Sebastià completen una programació que, segons els organitzadors del festival, “inclou documentals de molta qualitat entre els quals destaquen temes com la migració, els drets de la dona, els drets del menor i l’apoderament ciutadà”. Enguany la programació adquireix una mirada més internacional amb una selecció de peces dirigida a un públic més heterogeni.

En la Secció de Curtmetratges 1 minut, 1 dret s’exhibirà una selecció de les millors peces rebudes de centres escolars, universitaris i centres d’atenció a persones amb el risc d’exclusió social.

El jurat d’enguany estarà compost per Ventura Durall, productor i director de cinema i guanyador del premi al Millor Llargmetratge Documental la passada edició, José Miguel Beltrán, director del Festival de Cinema i Drets Humans de Sant Sebastià i Responsable de cinema en Donostia Kultura, i Francisco Javier de Lucas, membre actiu en institucions relacionades amb els DDHH como la UNESCO o ATTAC. Aurea Ortiz, Claudia Pinto, Pau G. Guillén i María Escalona completen el jurat de curtmetratges presidit per Dora Martí, responsable de la promoció de l’audiovisual de CulturArts IVAC.

“Amb aquest festival volem que tots els espectadors siguen testimonis de la realitat que ens envolta, creant sensacions que promoguen l’acció individual”, conclouen els seus organitzadors.