La Rossa, una llibreria en femení

logo-la-rossaUna nova llibreria ha obert les seues portes a València. Açò sempre és una bona notícia, però La Rossa ha cridat especialment la nostra atenció i anem a explicar-vos per què.

La Rossa, al carrer Enric Navarro 26, és una llibreria en femení, es a dir, tots els llibres que allà hi trobem estan escrits per dones, des de novel·les a assajos o il·lustració. Altra particularitat és que disposen d’obres en castellà, valencià, francès i anglès. I, per si fóra poc, La Rossa acull tallers, xarrades, presentacions literàries i, des del proper mes d’abril, un club de lectura obert i gratuït que cada setmana es farà en un idioma diferent. Per tal d’apuntar-nos i organitzar els grups només hem d’escriure un correu electrònic a larossa@larossa.es especificant l’idioma i el dia què estem disponibles (de dilluns a divendres i sempre a les 20:30h) i, a més, proposar un llibre. La Rossa s’encarregarà de la resta. Al Club de Lectura no hi ha aforament limitat, franja d’edat o discriminació de gènere.

la-rossa

alodia-clemente

ALODIA CLEMENTE

Darrere d’aquesta interessant iniciativa està Alodia Clemente (València, 1981), Llicenciada en Periodisme, Comunicació Audiovisual i CC Polítiques i de l’Administració, i Màster en Continguts i Formats Audiovisuals. Una dona emprenedora què, després de deu anys dedicada a l’audiovisual, un bon dia va decidir agafar les regnes de la seua indignació front la desigualtat de gènere i alçar aquest projecte tan especial.

El nom d’aquest particular espai al barri de Benimaclet fa referència al relat de Dorothy ParkerBig blonde’ (blonde, rubia, rossa en valencià), publicat al 1929 en Bookman Magazine i pel qual l’autora va rebre el Premi O. Henry. Per a Alodia l’esperit de l’escriptora Dorothy Parker encarna perfectament el valors que vol projectar.

la-rossa-2

Però, òbviament, l’oferta literària de La Rossa no va dirigida únicament a un públic femení. El seu objectiu és fomentar entre el públic, homes i dones, els valors d’igualtat de gènere i la lectura en general, i promocionar la figura de les dones en l’àmbit cultural i social. Per altra banda, aquesta llibreria sí vol cobrir una necessitat del mercat: proporcionar-li a les dones lectores un fàcil accés a aquest tipus de literatura tan especialitzada difícilment assolible en un sector, acceptem-ho, encara abanderat per homes. Li hem preguntat a Alodia quines autores podem trobar a La Rossa què no trobaríem a una llibreria convencional:

“M’agrada fer les meues apostes personals com Isak Dinesen, Joan Lindsay, Megan Abbot, Christa Faust o Toni Morrison. D’autores valencianes: Fani Grande, Matilde Asensi, Carmen Amoraga, Alicia Palazón, Lucrècia de Borja, Raquel Ricart, Isabel-Clara Simó…”

la-rossa-3

Així mateix, La Rossa posa al nostre abast assajos sobre gènere per al seu ús acadèmic o, simplement, per a coneixement personal.

Per açò mateix i per a poder incentivar i donar a conèixer a les dones escriptores, La Rossa convocarà un premi anual de literatura enfocat a escriptores novelles.

Per tal d’animar als homes a acostar-se a La Rossa, Alodia vol trencar els motles del que puga entendre’s com ‘literatura femenina’, tacada de tòpics absurds: “Per a mi no existeix el concepte de “literatura femenina” ja que no crec que les obres escrites per dones siguen només per a dones. Mary Shelley és l’autora de Frankenstein, Harry Potter ho va escriure una dona i així podríem continuar amb Los juegos del hambre o Divergente, per ficar uns exemples més actuals.”

Contar-vos que el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, a les 12:30h., tindrà lloc a La Rossa la taula redona “Dona i Creativitat”.

La Rossa, una llibreria en femení
Text: Vanesa Martínez Montesinos | © Afán de Plan 2015