Ja està ací La Cabina 2018

Un any més, el festival cinematogràfic valencià que va prendre per nom el títol del brillant migmetratge d’Antonio Mercero, La Cabina (1973), torna carregat de propostes baix la direcció de Sara Mansanet, anterior cap de producció que va agafar el relleu de Carlos Madrid al 2017.

La Cabina – Festival Internacional de Migmetratges de València porta onze edicions defensant les pel·lícules d’entre 30 i 60 minuts de durada —un format que ha estat rebutjat als circuits habituals— convertint-se així en una mostra pionera a nivell mundial. Alguns dels migmetratges que han passat per la seua Secció Oficial han rebut, posteriorment, importants guardons i reconeixements, com els nominats a l’Oscar ‘Todo irá bien’, de Patrick Vollrath; ‘Antes que perderlo todo’, de Xavier Legrand; ‘Aya’, de Mihal Brezis i Odded Binun; o ‘Binta y la gran idea’, de Javier Fesser, i els premiats a la Berlinale, el Festival de Cannes, el de Clermont-Ferrand, el de San Sebastián, els Premis Cesar de l’Acadèmia del Cinema Francés, el Festival Internationale du Film de Genève i el de Locarno.

Per a aquesta onzena edició, s’han rebut cinc-cents dotze migmetratges dels quals setze han estat seleccionats per a la Secció Oficial i deu per a Amalgama, la secció dedicada a les obres més experimentals. Tots ells podran veure’s a partir del 15 de novembre a la Sala Berlanga de La Filmoteca i a l’Aula Magna de La Nau, respectivament. Puntualment, hi haurà col·loquis amb els autors i les autores de les pel·lícules. A la Secció Oficial s’incorpora una variant: per primera vegada, de les tres sessions dobles diàries s’ha passat a quatre individuals per tal de reivindicar el migmetratge com una pel·lícula completa. La transsexualitat, la pedofília, l’homofòbia, la multiculturalitat o la por a un atac terrorista seran alguns dels temes a tractar en aquesta edició.

Dins de la Secció Visual, que tindrà lloc al Centre del Carme el 22 de novembre, s’acolliran les actuacions musicals de Bearoid, Mueveloreina i Chico & Chico DJ, els quals incorporaran projeccions als seus directes. A Inèdits, com és habitual al festival, s’exhibiran cintes de directors consagrats desconegudes per al gran públic. Iván Zulueta, Helena Lumbreras, Mariano Lisa, Emmanuelle Bercot, Anna Biller, Fréderic Back i Lois Weber són els cineastes triats en aquesta ocasió. Com a novetat, enguany es presenten activitats especials com Fashion Films, amb la col·laboració de l’Escola de Disseny Barreira; VideoPoesia; Cinema Interactiu; o la projecció dels documentals guardonats amb el premi DOCMA al 50 Festival Alcances. L’Aula Cabina, el projecte didàctic adreçat als espectadors escolars, també tindrà presència un any més.

Els guardons de La Cabina no sols es centren en matèria cinematogràfica. Per exemple, també premien el millor cartell de la Secció Oficial i d’Amalgama a partir del veredicte d’un jurat expert, que al 2018 estarà format pel dissenyador gràfic Dídac Ballester; la directora artística de la galeria d’art Pepita Lumier, Cristina Chumillas; i la il·lustradora i arquitecta África Pitarch. El festival atorga molta importància al disseny i a les arts plàstiques; prova d’açò és la quantitat d’artistes destacats que han confeccionat els cartells de totes les edicions (entre ells, Paula Bonet, Carla Fuentes, Escif, Luis Demano, Jorge Lawerta, Cachete Jack o, l’actual, César Sebastián) i l’encàrrec a la ceramista Ana Illueca per a realitzar els trofeus del Millor Migmetratge 2018, tant de la S.O. com d’Amalgama.

JURAT 2018

La Secció Oficial comptarà amb el guionista, productor i director Fran Ruvira; l’estilista i directora d’art Carmen Errando; i els cineastes Borja Soler i Mari Mantela. El jurat d’Amalgama estarà format per l’assistent de programació de La Mostra, Víctor García; el director de cinema Chema García Ibarra; i la directora d’art i figurinista Leonor Díaz.

GALA INAUGURAL

Zalig zijn de Onwetenden

La gala d’inauguració serà el 14 de novembre a la Sala José Iturbi del Palau de la Música. A més del berenar i les presentacions, es projectarà el migmetratge ‘Zalig zijn de Onwetenden’, presentat per la seua directora, Muck Sofie van Empel.

A partir del dijous 15, i fins al 24 del mateix mes, podrem gaudir de la programació de l’11 edició de La Cabina. No oblideu fer-vos amb un programa de mà o consultar el seu web els propers dies.


© Afán de Plan 2018