Uns quants plans per al 2017

Hui repassem l’agenda cultural valenciana per tal de contar-vos els plans que ens té reservats el primer trimestre de 2017. Aquesta és la nostra selecció.

Comencem per la Sala Ultramar, on s’estrena el 12 de gener Azerbaijan, una obra de Mertxe Aguilar interpretada al costat de Pau Gregori. Aquesta coproducció ultramarina està dirigida per Eva Zapico, i ha comptat amb Xavier Puchades en la coordinació dramatúrgica i amb Patrícia Pardo i Guadalupe Sáez (Lupa Teatre) com a “col·laboradores necessàries”. Estarà en cartell fins el dia 29. Entre altres propostes, Espacio Inestable acollirà el 18 i el 19 de gener el projecte interdisciplinari La pell possible, del Colectivo Mortero. Una peça dirigida per Paula Miralles i David Alarcón que propaga les veus d’Ausiàs March, Vicent Andrés Estellés, Marc Granell, Manuel Asensi, Begonya Pozo i Lola Andrés a través de la poesia, la música, la dramatització i la imatge. També volem destacar el cicle que presentarà la Companyia Teatre Micalet el 15 de febrer i que començarà amb l’obra de Rodolf Sirera El verí del teatre (1978), interpretada per Pilar Almeria i Cristina García baix la direcció de Joan Peris. Una selecció de peces escrites originalment per a homes que seran interpretades per dones. I ja en març, la companyia valenciana A Tiro Hecho estrenarà al Teatre El Musical La Sección, una coproducció amb la cooperativa cultural madrilenya Teatro del Barrio que, centrant-se en la figura de Pilar Primo de Rivera i l’evolució de la Sección Femenina, ens parlarà del paper de les dones en el feixisme espanyol. Una obra escrita per Ruth Sánchez i Jéssica Belda, dirigida per Carla Chillida. La dansa contemporània continuarà despuntant dins de la programació de la sala Carme Teatre. Dues peces a tindre molt en compte: del 12 al 15 de gener, Electra (Llamando a las puertas de Dunblane), de Pablo Corral (Cia. Cant del Cigne); i del 20 al 22 de gener, Heartbeat, de Sandra Gómez.

Açò és només un tast escènic del que podrem veure enguany. Òbviament, anirem contant-vos més plans en apropar-se aquestes i altres estrenes.

D’entre les exposicions que travessen la frontera del canvi d’any i d’altres que s’inauguren molt prompte, remarquem 30 x 30. Railowsky Underground, la mostra fotogràfica que celebra el 30 aniversari de la llibreria-galeria Railowsky, o Mirar allò visible i invisible, de Massao Okinaka, que romandran al MuVIM fins el 5  i el 3 de febrer respectivament. Al Centre del CarmeLa mirada de Kati Horna. Guerra i Revolució (1936-1939) o Angles del buit, de Carolina Ferrer i Encarna Sepúlveda, que podreu veure fins el 22 de gener i el 5 de febrer. Altra exposició a destacar és la que acollirà Estudio 64 (Benimaclet) del 12 de gener al 9 de febrer: Il·lustres valencians il·lustrats, de Migue Martí i Judith Coronado. Una selecció de valencians i valencianes nascuts entre els segles XIX i XX, que van destacar por les seues notables aportacions al món de l’art i la cultura. Espai Tactel albergarà del 13 de gener al 17 de febrer Rock it, una exposició de la performer i artista plàstica alcoiana Rosana Antolí sobre la descontextualització dels ritmes vitals, apropant-se a les teories del filòsof francès Henri Lefebvre, qui defensava que «en el quotidià, els ritmes i cicles d’origen natural són modificats incessantment per la vida social, interferint-los amb successions lineals i repetitives de gestos i actes». La galeria Luis Adelantado, seguint en la línia d’apostar pels joves talents, té previstes dues interessants mostres que s’inauguren el 25 de gener simultàniament: la de l’artista taiwanesa Ting-Ting Cheng i la dels andalusos Julia Fuentesal i Pablo Muñoz de Arenillas (Fuentesal & Arenillas). Espaivisor continua fins el 20 de gener amb la potent mostra What do women want? Before and after, en la qual l’artista croata Sanja Iveković repassa la història del seu país des d’un punt de vista feminista, subratllant com afecta la política en la nostra vida personal. I l’IVAM ens porta del 16 de febrer al 18 de juny Corpus, una retrospectiva de l’artista portuguesa Helena Almeida, pintora, fotògrafa, dibuixant i performer. Sens dubte, una de les exhibicions més destacades del 2017. Seguirem informant-vos.

Anem de concert. Loco Club continuarà donant-nos sorpreses internacionals de predominància country-folk, com ara la del matrimoni Masterson (11 de gener), The Cactus Blossoms, els germans de Minneapolis Jack Torrey i Page Burkum (5 de febrer) o The Black Lillies (1 de març), entre molts altres. Per 16 Toneladas passaran els nord-americans The Fleshtones (20 de gener), l’esperat Vurro (27 de gener) o el trio britànic The Wave Pictures (4 de febrer). A la sala Wah Wah en esperen els directes de Julian Maeso (13 de gener), Rusos Blancos (10 de febrer) o Niño de Elche (3 de març), al qual li tenim unes ganes especials.