Els nostres plans B per a Falles

Si no t’agraden les Falles i, per diverses raons, no tens més remei que quedar-te a València, comptes amb dues opcions: llogar un búnquer per a aïllar-te del soroll mundà mentre t’unfles a sèries i llibres pendents o seguir les nostres recomanacions, uns quants plans alternatius per a continuar vivint la teua vida com si al carrer no hagués esclatat una guerra.

Si t’apuntes a la segona opció, compra hui mateix uns bons taps per a les oïdes, per a protegir-te en el trajecte que separa el portal de ta casa d’eixe pla B, respira profundament un parell de voltes i mantingues el cap ben alt. Oblida’t de qualsevol mitjà de transport que no siguen els teus peus o una bici voladora. Avança mirant al front, concentra’t en el teu objectiu, i només així la pudor a oli cremat no aconseguirà derrocar-te.

Ja fa uns dies que venim notant la seua presència: llums festives instal·lades, plaques en les voreres del nostre barri avisant-nos del tall imminent de carrers, casetes de xurros a tota màquina (com trobem a faltar la figura de la magnífica i artesana senyora bunyolera), el so inquietant d’algun masclet furtiu enmig d’una nit de febrer, discomòbils perquè sí, els ferros dels barracons alineats en terra, la veïna preguntant-li a sa mare si ha comprat la laca que va demanar-li perquè la de l’any passat no li aguantava prou, una xaranga interrompent el pacífic vermut del diumenge.

Estem preparats per a rebre-les, quasi oficialment, a partir de l’11 de març, dia en que s’inaugura la Setmana del Disseny Gràfic 2019 a Barreira A + D. Tres dies dedicats a homenatjar a La Bauhaus pel seu cent aniversari, amb exposicions i diversos tallers i activitats que inclouran el reconeixement de les dones invisibles d’aquest moviment, una classe pràctica per a transformar objectes d’ús quotidià en objectes amb valor artístic o xarrades a càrrec de María Diamantes, Buenaventura Estudio, Xavier Esclusa, Daniel Rueda i Anna Devís.

També el dia 11, l’Institut Francès de València celebrarà la Fête du Court-métrage al seu auditori. Es projectaran els curts ‘La convention de Genève‘ (Benoît Marin, 2016), ‘Le dernier des céfrans’ (Pierre-Emmanuel Urcun, 2015) i ‘Goliath’ (Loïc Barché, 2016). El dia 13, amb Les Petits Malins, se centraran en el públic infantil i el cinema d’animació: ‘Le petit bonhomme de poche’ (Ana Chubinidze, 2016), ‘La loi du plus fort’ (Pascale Hecquet, 2015), ‘La moufle’ (Clémentine Robach, 2014), ‘Nicolas et Guillemette’ (Virginie Taravel, 2008) o ‘Circuit marine’ (Isabelle Favez, 2004), entre altres.

Jimmy Glass acollirà el dilluns, 11 de març, a una de les icones del jazz contemporani: el saxofonista Mark Turner, qui presentarà l’àlbum ‘Lathe of Heaven’ al costat de tres grans músics com el trompetista Avishai Cohen, el contrabaixista Joe Martin i el baterista Marcus Gilmore.

Mentre La Filmoteca continua en marxa amb part de la seua programació habitual fins al dia 14, organitzada en diferents cicles com ‘Altres mirades’ —dedicat a les creadores i protagonistes de l’audiovisual contemporani— o ‘Crims i ombres’, de cinema negre clàssic, el Centre Cultural Sgae durà a terme el 13 de març la quarta sessió del seu cicle “Cinema polític dirigit per dones” amb la projecció del curtmetratge ‘Organizar lo (im)posible’, de Carme Gomila i Tonina Matamalas, i el llargmetratge ‘Grab and run’, de Roser Corella.

La sala Matilde Salvador de La Nau ens proposa per al 13 i 14 ‘El viaje de las palabras’, una comèdia de la companyia teatral La Trinxera, escrita per Carles Sanchis i Rocío Chico, que recorre la història de la literatura universal posant especial atenció en el paper que han tingut les dones i com les ha tractades el temps. En La Mutant podrem veure dues peces de la companyia danesa Odin Teatret: ‘Ave María’, amb Julia Varley (13 de març), i ‘Judith’, protagonitzada per Roberta Carreri (14 de març).

Sens dubte, una de les sales que se’n porta el premi a la resistència fallera és 16 Toneladas, amb concerts programats del 13 al 18 de març. Pel seu escenari passaran La Furia, Frida, la gran Nikki Hill, la rockabilly Kim Lenz o Mantequilla Voladora, entre molts altres. Wah Wah acollirà el dia 15 la presentació del segon disc de Neus Ferri ‘Canciones de amor al odio’, i la compositora i cantant catalana Izah visitarà el Loco Club la nit del 16 de març.

A La Pèrgola de la Marina podràs veure el dissabte 16, a partir de les 11:30, a Bearoid, Mueveloreina i Fru Katinka. Eixa mateixa vesprada, si vols acostar-te un poc al món faller però no massa, el Centre del Carme ha organitzat una ruta per sis dels monuments més experimentals i innovadors de la mà dels guies Paolo Cammarano i Riccardo Toto. No oblides el kit de supervivència igualment. Després pots passar-te pel concert del pianista Taylor Fleming, en el Café Mercedes Jazz, en companyia de Bailey Ehrgott (guitarra), Joe Sturges (bateria) i Colescott Rubin (baix).

Els museus, llevant d’alguna excepció, respectaran el seu acostumat horari.

Si després de llegir tot açò, continues dubtant…

Punxa ací