12:19 Temps de Silenci | Preestrena

  La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de València acull el divendres, 28 de novembre, la preestrena del documental dirigit per Vicente Sanz i Jesús Moreno, i amb guió de Pura Requena, Genar Martí i Carles Palau‘12:19 Temps de Silenci’. ▶ Veure tràiler

  Aquest projecte compta amb la participació de Televisió de Catalunya i el diumenge, 30 de novembre, TV3 emetrà ‘12:19 Temps de silenci’ al programa 30 minuts, a les 22:00h. Si no podeu veure l’emissió convencional podreu seguir el programa en streaming o posteriorment en TV3 a la carta.

  banner-1219-temps-de-silenci

  12:19 Temps de Silenci (La desfeta de RTVV contada pels seus protagonistes) 

  WEB OFICIAL

  «El matí del 29 de novembre de 2013, la Generalitat Valenciana talla les emisions de Ràdio 9 i Canal 9. La policia entra en les instal.lacions de RTVV on un grup de treballadors ha intentat mantindre la programació.

  El tancament d’un mitjà de comunicació públic només té un precedent a Europa, la ERT grega. Estem davant d’un fet excepcional. ¿Què ha passat perquè açò succeïsca?

  rtvv

  12:19 Temps de Silenci es pregunta sobre les causes d’este desastre. Amb el fil conductor de l’última nit d’emissions i amb les opinions i l’anàlisi dels protagonistes de cada període, es reconstrueix la història de la ràdio i televisió pública valenciana. Apareixen dues grans preguntes. La primera, el paper que ha jugat RTVV en la trama de corrupció Gürtel. La segona, la utilització de RTVV per part dels governs de la Generalitat com a mitjà de propaganda.

  UltimaImaatgeCanal9

  Minut 12:19 – Última imatge

  Destaparem els mecanismes que feien possible el control de la informació contats pels seus protagonistes, assumint ells mateixos la seua responsabilitat. Una reflexió que ens duu també a les condicions actuals en que s’exerceix el periodisme, tant en mitjans públics com privats.

  El cas de RTVV és paradigmàtic perquè exemplifica molts dels símptomes d’una societat amb una cultura democràtica molt superficial…»

  Un any després del tancament de RTVV es presenta aquest documental al qual han participat treballadors i ex-directius, professors universitaris, juristes, polítics i periodistes.

  julià-álvaro

  JULIÀ ÁLVARO

  «Per a Julià Àlvaro, periodista de Canal 9 des dels inicis, l’últim mes d’emissions, RTVV va tindre un recolzament social que no mereixia després d’haver traït l’audiència durant anys. Àlvaro analitza la manipulació informativa, el que qualifica com a “control absolutament dictatorial” i la lluita del comité de redacció per canviar les coses.

  Protagonista de molts anys de història de RTVV és també el periodista Josep Ramón Lluch. Ell ens parla de la televisió que podien haver tingut els valencians i que mai tingueren, així com de les conseqüències nefastes de la desaparició de RTVV per al sector audiovisual.»

  A més, han participat al rodatge: Iñaki Gabilondo, Baltasar GarzónJohn Barsby.

  «La trama Gürtel va aconseguir irregularment un contracte amb RTVV per a la instal·lació de les pantalles de vídeo en la visita del Papa a València l’any 2006. De cóm es va cuinar aquell tèrbol negoci ho sap tot Luis Sabater, excap tècnic de l’ens, i imputat precisament en la investigació judicial d’aquest assumpte. Sabater, igual que ho va fer davant el jutge, ens conta qui foren els ideòlegs del frau i perquè va firmar una adjudicació tan clarament irregular.»

  Iñaki-Gabilondo

  IÑAKI GABILONDO

  «Sergi Castillo, periodista i autor del llibre “Terra de saqueig: la trama valenciana de Gürtel”, calcula la factura de la corrupció a la Comunitat Valenciana en 12.500 milions d’euros. Castillo analitza els anys de l’ascens i caiguda de Francisco Camps. De la celebració de grans esdeveniments com l’America’s Cup i la Fòrmula 1 a l’esclat del cas Gürtel i la dimissió de l’expresident. I en eixe relat inclou la manipulació informativa en RTVV, uns anys que qualifica com “moments molt lamentables per a la història del periodisme valencià”.»

  Juez-Garzón-1219-Temps-de-Silenci

  BALTASAR GARZÓN

  «Juan Ramón Gil, director del diari Información, explica la discriminació que amb Zaplana patien els mitjans “molestos per al govern” i el que amb Camps, en un principi, va semblar un punt d’inflexió i finalment acabà sent “el mateix puny de ferro però amagat en un guant de seda”. I com a exemple, Gil conta que va ser el primer periodista que va anomenar Gürtel a Canal 9. Fou a una tertulia i després d’això mai li van tornar a convidar a cap programa més.»

  «Rosa María Calaf, corresponsal de TVE, analitza el perill de la falta de valors ètics en els ciutadans i en els polítics. Una absència, que segons explica, moltes vegades impedeix construir societats veritablement democràtiques: “si no hi ha un càstig social de les conductes irregulars no construirem una societat sana, perquè això vol dir que estem acceptant el tot val i evidentment, tot no val”. Eixes conductes que Calaf convida a combatre inclouen, evidentment, els serveis públics com ara els mitjans de comunicació.»

  Esquerra Unida ha denunciat que RTVV va facturar més de 360 milions d’euros fora del pressupost de l’ens públic entre 2000 i 2013. La comissió de liquidació els ha proporcionat més de 3.500 factures sense consignació pressupostària destinades, entre altres coses, a entitats esportives, la visita del Papa a València i els departaments de programes i d’informatius.

  visita-papa-valencia

  Benedicto XVI visita València en juliol de 2006

  «José Manuel Granero, excap de producció de Canal 9, conta que a RTVV no li corresponia organitzar la visita del Papa. Però ho va fer i, a més, sense cap tipus de control: “Canal 9, quan volia o tenia l’ordre de dur a terme un esdeveniment, no tenia cap problema amb les despeses”.»

  Les factures milionaries denunciades per EUPV van ser signades pels diferents directors generals d’eixe periode: José Vicente Villaescusa, Pedro García i José Luis López Jaraba.

  Treballadors-Canal9-moment-tancament

  Tancament RTVV

  «Segons denuncia el diari El Mundo, José Luis López Jaraba es va gastar més de 100.000 euros en dos anys en dinars i sopars. Jaraba carregava les factures a un compte de representació que no es fiscalitzava. I tot quan ja s’estava preparant el plec de condicions per a la contractació de l’assessorament jurídic de l’ERO. Jaraba, imputat en la investigació del forat de 1.200 miliones d’euros de RTVV, va acceptar participar en “12:19 Temps de silenci” i amb ell parlarem prou de l’ERO, d’un procés que, en la seua particular opinió, podia haver-se pactat “amb unes canyes”. Mentre eixia de festa amb diners públics avisava així els sindicats: “Cal pactar i deixar de teatralitzar. Açò es farà sí o sí. Que vos entre en el cap. Perquè no hi ha diners. O arribem a un acord o ens tanquen”.»

  jaraba-johnson

  José Luis López Jaraba i Lola Johnson

  «El president de la Generalitat, Alberto Fabra, decidia posar fi a 24 anys de radio i televisió pública i en valencià. I ho feia hores després que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana declarara nul el primer ERO i obligara a la readmissió dels mil afectats.»

  rtvv-tancament

  Categories

  Activisme, Cinema, Plans