Grete Stern

Els Casos d’Estudi de l’IVAM són projectes que vinculen el marc expositiu amb la recerca, documentació i anàlisi de l’obra d’artistes determinants en l’últim segle. Del 3 de desembre de 2015 al 3 d’abril de 2016 l’Institut Valencià d’Art Modern analitzarà les creacions de la dissenyadora i fotògrafa alemanya Grete Stern (Alemanya, 1904 – Argentina, 1999) .

Aquesta exposició, comissariada per Mª Jesús Folch, permetrà apreciar la riquesa de la seua obra a partir dels fons de la Col·lecció de l’IVAM i la seua sèrie ‘Sueños’, un treball per encàrrec que va convertir-se en un ideari on Grete va conjugar el seu pensament i les seues inquietuds socials amb la fotografia. Obres de caràcter oníric i execució surrealista que mostren amb nitidesa la seua empremta avantguardista. La sèrie completa inclou 150 fotomuntatges realitzats entre 1948 i 1952 que van il·lustrar una columna de la revista femenina Idilio, editada en Buenos Aires. Els fotomuntatges sorgien de l’anàlisi dels somnis que les pròpies lectores enviaven a la redacció, interpretats pel sociòleg Gino Germani -director la revista-, que signava les seues notes amb el pseudònim de Richard Rest. Il·lustracions feministes que ironitzaven el contingut de la columna, d’un estil més conservador. Precisament va ser ella la primera fotògrafa que, mitjançant el collage, va abordar a Llatinoamérica els problemes socials de les dones.

Posteriorment Grete va retocar alguns d’aquests treballs; per aquesta raó existeixen dues versions: aquelles que va presentar inicialment a Idilio i les que s’han conservat al seu arxiu. Trenta anys després (anys 80) la seua producció artística va aconseguir el reconeixement de crítica i públic. En 1985, a causa d’una dolència ocular, va abandonar la fotografia.

LLOC

IVAM c/Guillem de Castro, 118 - 46003 València

DATA

3 desembre 2015 - 3 abril 2016

Categories

Exposicions, Plans

Etiquetes
Collage, Feminisme, Fotografia, Grete Stern, IVAM