La diferència del Pops Marítims

Música al sotabosc, per Amanda Díaz.

 

Aquest cap de setmana, La Mutant torna a acollir una nova edició del festival Pops Marítims. En aquesta tercera ocasió, es reafirma com un festival diferent i atípic, on es poden trobar propostes que difícilment arriben a uns altres festivals del nostre territori.

A les seues darreres edicions vam poder descobrir propostes com la de Maria Arnal i Marcel Bagés, o fins i tot Rosalia acompanyada de Raúl Refree, presentant ‘Los Ángeles’, el seu anterior treball.

Niña Coyote eta Chico Tornado

Enguany, l’han dividit en dos dies. El duet mallorquí Donallop serà l’encarregat d’obrir el divendres amb el seu nou disc de dream pop ‘Crisàlide’ (Satélite K, 2019), acabadet de publicar i amb ganes de presentar-lo ací. La cantaora María José Llergo, estarà acompanyada per Marc López. Tot i que beu del flamenc clàssic, ha sabut apropar el cante a tot tipus de públic, perquè l’interpreta d’una forma molt personal i sap que l’art és de qui el sent. Per a tancar la primera jornada, han apostat per la tornada als escenaris de la banda indie valenciana 121dB, que reapareixen després de sis anys.

El dissabte començaran, potser, amb la proposta més coneguda del cartell, Enric Montefusco. L’excantant de Standstill torna a València, on te un públic fidel, per a presentar-nos ‘Diagonal’ (El Segell 2019); i tot seguit, el rock desèrtic de Niña Coyote eta Chico Tornado. La d’Úrsula Strong i Koldo Soret, que estrenen en directe ‘Aitzstar’ (2019), és una de les propostes que més ganes tinc de veure. De segur, ens contagiaran amb els seus ritmes dels 70 abans de donar pas a Las Víctimas Civiles. La banda formada per Héctor Arnau i membres d’Arthur Caravan ja són coneguts al Pops Marítims, i en aquesta ocasió presenten nou treball: ‘El auge de la extrema pereza’. Tinc moltes ganes d’escoltar les noves cançons i de tornar a viure el seu potentíssim directe. El punt final del festival el posaran els gallecs Baiuca, que barregen la tradició del folk amb la modernitat de la música tecno.

Com sempre, el Pops Marítims aposta per una clara paritat de gènere i per sorprendre’ns amb propostes diferents, que s’agraixen moltíssim en este món de festivals clonats. És un d’aquells festivals com hi ha pocs a la ciutat, amb vocació educativa, perquè arrisca amb una programació poc convencional, té en compte la quantitat de dones a l’escenari i sempre aposta pels músics locals. Aquestes tres premisses haurien de ser imprescindibles a l’hora d’organitzar un cicle o un festival, premisses que els polítics del proper govern haurien de contemplar abans de donar subvencions… Tot i què açò es mereix un altre article.


Música al sotabosc és una secció conduïda per Amanda Díaz, responsable de la productora independent valenciana Sotabosc. Cada setmana podreu llegir ressenyes i articles d’opinió, relacionats amb el panorama local, d’una apassionada de la música.