Més de mil assistents a la gala d’inauguració de la 9a edició de La Cabina

La nit del dijous 3 de novembre, amb rigorosa puntualitat, s’inaugurava al Palau de les Arts Reina Sofia la novena edició de La Cabina, Festival Internacional de Migmetratges de València. La gala –a la qual assistírem al voltant de mil tres-centes persones- va ser conduïda esplèndidament per Sixto García, Javi Bóinez i Raúl Salazar, el trio CinemaScupe, fins ara encarregats de desbudellar en directe migmetratges roïns front un públic més reduït. El repte no era gens fàcil, però amb la seua punteria còmica i una bona direcció escènica, van aconseguir ficar-se al públic a la butxaca (fins i tot als Ramírez, la família que va gaudir de la vetlada a través dels forats del sostre semi-el·lipsoide de trencadís).

El grup valencià Ratolines va posar el punt musical amb un parell de temes instrumentals en directe, i en representació del jurat de les diverses seccions del festival intervingueren el crític de cinema Gerardo León (Secció Oficial), la comissària artística Maite Ibáñez (Secció Amalgama) i el dissenyador gràfic Xavi Calvo, qui junt a la il·lustradora Paulapé i els també dissenyadors Ibán Ramón i Sebastián Alós escolliran al guanyador d’un nou premi: Millor Cartell. Un guardó que cap festival de cinema del món ha tingut mai en compte. D’esta forma, La Cabina –a més de posicionar-se legítimament entre els certàmens més reconeguts d’Europa- continua sent un referent d’avantguarda, honestedat i respecte pel treball dels altres. Bona prova d’açò és, any rere any, l’encomana del cartell oficial de La Cabina a diferents artistes valencians com Paula Bonet, Luis Demano, Escif o l’autor d’enguany Jorge Lawerta, qui també va compartir uns minuts l’escenari amb el trio CinemaScupe.

El director de La Cabina, Carlos Madrid, pujava a l’escenari -notablement agraït per la gran presència de públic- per a explicar breument l’ascendent trajectòria d’aquest festival de migmetratges que va nàixer al 2008 entre uns quants amics amants del cinema i que no va comptar amb ajuda ni atenció institucional fins moltes edicions després. Actualment, gran puntal cultural a nivell local, nacional i internacional, La Cabina rep centenars de migmetratges de tot el món, se celebra en tres espais simultàniament (La Filmoteca, La Nau i l’Institut Francès), compta amb el suport de conegudes marques i d’algunes subvencions públiques, i és capaç “d’envair” un tità arquitectònic com el Palau –fins fa no res destinat a dirigents fanfarrons i figures de les altes esferes- per a reunir a més d’un miler d’amics, seguidors, culturetes, regidors i funcionaris públics i professionals del cinema i de les arts.

Madrid, un any més, no va oblidar-se de reconèixer a l’equip de La Cabina l’esforç i la passió per un projecte que ha crescut també gràcies a tots ells. I d’altra banda, va fer lloc a les reivindicacions: una major consideració al migmetratge en organismes com l’Acadèmia de les arts i les ciències cinematogràfiques d’Espanya, organitzadora dels Premis Goya, que no compta amb una categoria específica per a aquest format; major presència en sales comercials i televisions, i en conseqüència, una millor programació cinematogràfica per a la futura televisió valenciana.

Com a migmetratge inaugural  va projectar-se La balada d’Ella Plummhoff, presentat per la seua directora, l’alemanya Barbara Kronenberg, qui va donar les gràcies per l’acollida i va explicar que aquesta comèdia sobre els despertars adolescents –de difícil distribució al seu país- es tracta del seu projecte de final de carrera. Si l’obra de Kronenberg és només un bon treball acadèmic, que no farà esta dona quan agafe més experiència…

Bé. La Cabina vos espera des de hui fins el 13 de novembre: 25 migmetratges de la Secció Oficial a La Filmoteca, 10 de la Secció Amalgama i 8 d’Inèdits a La Nau, 3 de Panorama Francès i 2 de Brive Connection a l’IFV, a més d’un Mediometrash amb CinemaScupe i de la música en directe de Luna y Panorama de los Insectos i Ratolines dins de la nova secció Visuals (músics que utilitzen l’audiovisual als seus concerts). Per a més informació, teniu la programació completa al seu i al nostre web.

Per la nostra banda, informar-vos que assistirem a diferents sessions amb professionals del cinema i de la música per a comentar posteriorment els migmetratges visionats. Ja vos contarem…


Text: Vanesa Martínez Montesinos
Fotos cedides per La Cabina
Afán de Plan © 2016