Rossellini a La Filmoteca

L’IVAC-La Filmoteca acull fins al 10 d’abril un cicle dedicat al cineasta italià Roberto Rossellini. Gràcies a la col·laboració de Cinecittà Luce, la Cineteca Nazionale, la Cineteca di Bologna i Coproduction Office s’ha restaurat en DCP bona part de la seua obra. Podrem veure deu títols d’un dels directors més importants del cinema internacional:

Roma, città aperta (Roma, ciutat oberta) · Itàlia, 1945 · B/N · 104′

Durant l’ocupació nazi de Roma, la Gestapo persegueix a l’enginyer Manfredi, cap de la Resistència, que comptarà amb l’ajuda d’un camarada topògraf a punt de casar-se i del capellà Don Pietro.

Stromboli, terra di Dio (Stromboli, terra de Déu)· Itàlia-EUA, 1949 · B/N · 106′

Per a escapar d’un camp de concentració, una dona lituana accepta casar-se amb un pescador de la petita illa d’Stromboli, que es convertirà en una altra presó per a ella.

Paisà · Itàlia, 1946 · B/N · 122′

Pel·lícula de sis episodis, ambientada durant la Segona Guerra Mundial a Sicília, Nàpols, Roma, Florència, Romaña i els Estuaris del Po, i que el seu objectiu és oferir el retrat d’un poble en lluita per la seua llibertat.

Il Generale de la Rovere (El General de la Rovere) · Itàlia-França, 1959 · B/N · 130′

Relat homònim del llibre Pantheon minore, d’Indro Montanelli. En 1943, a Gènova, un estafador aprofita l’ocupació per a traure diners a les famílies d’alguns presoners. Quan els alemanys li arresten, li ofereixen assumir el paper d’un general de la Resistència per a obtenir informació dels presoners polítics.

Germania, anno zero (Alemanya, any zero) · Alemanya-Itàlia-França, 1947 · B/N · 72′

En el Berlín de postguerra, un exnazi inculca a un xiquet, que viu amb el seu pare malalt, la idea que només els forts tenen dret a sobreviure.

La macchina ammazzacattivi (La màquina matamalvats) · Itàlia, 1952 · B/N · 83′

De camí a una localitat costanera, un grup d’americans atropella un rodamón que desapareix per art de màgia. El misteriós personatge reapareix al poble, on és confós amb Sant Andreu.

la-macchina-ammazzacattivi-(1952)-large-picture

LA MACCHINA AMMAZZACATTIVI, 1952

Viaggio in Italia (Viatge a Itàlia) · Itàlia-França, 1953 · B/N · 86′

Un matrimoni anglés viatja a Nàpols per a gestionar la venda d’una vila que un parent els ha deixat com a herència. En eixe entorn ociós, lluny de les preocupacions de la vida quotidiana, prompte es produeix una crisi en la parella.

La paura / Non credo più all’amore (La por / Ja no crec en l’amor) · Alemanya-Itàlia, 1954 · B/N · 82′

Una dona casada que té un amant comença a rebre amenaces d’una jove que li demana que confesse la seua infidelitat al seu marit.

India, Matri Bhumi · Itàlia-França, 1958 · Color · 95′

L’amore (L’amor) · Itàlia, 1948 · B/N · 79′

Film compost per dos episodis protagonitzats per Anna Magnani: El miracle, en què ella s’imagina que coneix Sant Josep i s’enamora d’ell, i La veu humana, en què una dona manté una conversa telefònica amb el seu ex-amant.

AMORE

L’AMORE, 1948