La Sala Ultramar demana ajuda econòmica al públic

La Sala Ultramar, situada al carrer Alzira de València, acaba de llançar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami «per a donar continuïtat al projecte, actualment en risc».

El passat dimarts, 2 de novembre, la directora artística del teatre, Mertxe Aguilar, publicava en xarxes socials les raons per les quals ha decidit presentar la proposta directament als espectadors: «Ha sigut un any molt, molt complicat, de molts dubtes, de no saber si tot el que fem li paga la pena a algú, de patir cert menyspreu per part de la maquinària administrativa, de plorar prou, un plor de frustració i certa derrota. (…) Després de tocar fons, però decidir tirar endavant, toca demanar ajuda econòmica. I toca, no per mi o els meus socis, sinó per la gent que ocupa el nostre espai i que sent ací la seua casa. Companyies i públic. I per les nostres treballadores que han patit retalls en les jornades, acomiadaments (esperem que temporals) i retards en els pagaments de les seues nòmines. Tot sense parar de treballar per tirar endavant».

Recompenses de la campanya

La Sala Ultramar està a punt de fer 10 anys i nosaltres ens preguntem com podem permetre que un espai cultural ben gestionat, amb una programació continuada i coherent, estiga en una situació tan vulnerable com la present. Òbviament, no és cosa d’un dia ni dos, doncs la precarietat del sector cultural és per tots i totes coneguda, i les conseqüències acaben evidenciant-se. Quan l’administració falla, quan la política cultural no és del tot eficient ni s’ajusta a les necessitats reals del sector, és hora d’emparar-se en la bona voluntat del públic i dels companys de professió. Un “hui per tu, demà per mi” agredolç que esperem complisca les expectatives dels treballadors i treballadores de la sala. El tancament de la Ultramar, d’un altre espai cultural, seria una derrota administrativa i política, però també ciutadana.

Entre les recompenses de la campanya, hi trobem entrades, llibres de teatre publicats per Sala Ultramar Edicions, postals dissenyades per Marta Pina, i bosses de tela. Els diners recaptats s’invertiran en mantindre el funcionament de la sala i dels llocs de treball generats en aquests deu anys; en els pagaments endarrerits de companyies, lloguer i sous; en reactivar els tallers professionals d’escriptura i creació escènica; en mantindre els preus reduïts per al públic, garantint així l’accés a la cultura; i en donar continuïtat al projecte d’acompanyament de grups específics d’espectadors amb difícil accés a la cultura, nascut en la temporada 2020/2021.


Afán de Plan © 2021