Polirítmia 2019

De l’1 al 7 de juliol se celebrarà la segona edició del Festival Polirítmia, una trobada de músiques i danses del Mediterrani que, a més de diverses actuacions en directe, proposa un programa formatiu de caràcter tradicional.

«Volem aproximar al públic, tant des de l’aula com al carrer, la diversitat de les expressions de l’àmbit cultural mediterrani. Enguany fem conviure les músiques de Creta amb la dansa tradicional valenciana; els ritmes ibèrics i de l’Orient Pròxim amb el cant polifònic georgià d’arrels turques i armènies; la construcció d’instruments mediterranis, com el rabab d’Afganistan, amb el cant d’estil de la nostra terra», explica el cantant Rafel Arnal, director artístic del festival.

El saló d’actes del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València acollirà el primer dia una sèrie de conferències i converses, com la dedicada al treball de la compositora i investigadora valenciana Maria Teresa Oller Benlloch i la tradició musicoliterària. El crític i musicòleg Josep Vicent Frechina parlarà sobre la poesia oral improvisada als països mediterranis, i el cantaor Pep Gimeno “Botifarra” xarrarà amb el públic sobre el cant tradicional valencià. Per a concloure la jornada hi haurà quatre tallers simultanis: ‘Repensar el gènere a través de les músiques tradicionals de la mediterrània occidental. Estratègies per a treballar a l’aula’, impartit per la doctora en Musicologia Isabel Ferrer Senabre; ‘La dansa tradicional a Grècia: el mirall d’un país’, amb la docent i ballarina Fotiní Trigonaki; ‘L’ornamentació en els instruments melòdics ibèrics’, amb Juan Francisco Ballestero; i ‘La percussió al flamenc’, amb David Gadea.

Els dies 2, 3 i 4 de juliol es duran a terme quatre tallers més: un d’experimentació de música modal, a través de l’anàlisi i la interpretació de peces tradicionals gregues, turques, iranianes, àrabs, àzeris i afganeses, amb el multiinstrumentista i compositor valencià Efrén López; un altre sobre el Makam (sistema melòdic de les músiques clàssiques àrabs, perses i turques), amb la violinista atenesa Danai Loukidi; un més sobre el cant polifònic de Sardenya a través de l’obra d’Emilio Lussu, que comptarà amb els Tenores di Neoneli, Els Músics Orlando i Eliseo Mascia, els quals actuaran la nit del dia 3 al Claustre de La Nau; i un taller de danses gregues i consciència corporal, de Fotiní Trigonaki.

La programació escènica l’encetarà el flautista valencià Andrés Belmonte, qui presentarà junt a Efrén López, Ales Cesarini i David Gadea el seu projecte musical Tariq. Podreu veure’ls el dia 2, a les 20:00 hores, a la Plaça de l’Ajuntament de València.

Compartit cartell amb el XXIII Festival de Jazz de València, Nes (trio format per Nesrine Belmokh, Matthieu Saglio i David Gadea) actuarà el 4 a la Sala Rodrigo del Palau de la Música. També podreu veure a Eliseo Parra y Las Piojas a la Plaça del Patriarca, el dia 5 a les 21:30 hores; un recital de Cant al Ras, el mateix dia, a la Plaça de la Verge; a Pep Gimeno “Botifarra” i Ahmed Touzani a la Plaça del Patriarca, el 6 de juliol a les 20:00; a Efrén López & Mapasonor amb l’espectacle ‘Mentre estigues viu, brilla’, dotze hores ininterrompudes de música i audiovisuals (de 9:30 a 21:30) per a denunciar el sofriment de la població afganesa i fer un homenatge a la riquesa de la seua cultura musical, el dia 7 a l’Atri dels Bambús del Palau de la Música; i al grup Sis Veus, presentant el seu segon projecte ‘Els dies i les dones’, també el diumenge, a la Plaça del Patriarca, a les 21:30 hores.

A més, de la mà de La Gran Fira de València, danses, rondalles, un castell de pals, una trobada de muixerangues i una altra de dolçainers i tabalers.

DATA

1-7 juliol 2019

LLOC

Diversos espais

Categories

Festivals, Miscel·lània, Música, Plans