Amb motiu del 30 aniversari del segell discogràfic català G33G Records, alguns músics de la casa com Pierre Bastien, autor de Mecanicum en 1988, i dos membres d’Il Gran Teatro Amaro: Gat i Mischa Kool, han format un trio anomenat Teatre Mecànic amb el qual rodaran presentant l’espectacle My Lai. Per aquestes terres han tancat tres dates: el 13 de desembre estaran a l’Espai Maquinant – La Llavoreta de València; el 14 de desembre actuaran en la festa del 15 aniversari de LaCasaCalba, al Teatre del Raval de Gandia; i el dia 15, a Alcoi, a L’Escenari.
«Ens hem reunit tres músics que al llarg d’aquests 30 anys hem coincidit i col·laborat en diverses formacions i amb diversos músics i amics: Bel Canto Orchestra, Pascal Comelade o Il Gran Teatro Amaro: Pierre Bastien (pocket trumpet, ravel, meccano), Mischa Kool (serra musical, baix, veus) i Gat (mandolina, guitarra, objectes i paraules). Hem recollit textos d’Anna Akhmàtova, Svetlana Aleksièvitx, Vassili Grossman i d’altres escriptors i poetes, també alguns fets de la història contemporània, i hem reflexionat musicalment sobre aquests fets i paraules. El resultat és una peça d’aproximadament una hora de durada, intimista, potser un pèl fosca… A Els dimonis, Dostoievski escriu en una conversa entre Xàtov i Stavroguin: “Som dos éssers que s’han trobat en l’infinit, per darrera vegada al món. Deixi aquest to i adopti’n un d’humà! Per una vegada a la vida, parli amb una veu humana…”. Però és difícil d’arribar a l’ànima humana, està bruta de supersticions, de prejudicis i d’enganys, del que se sent dir a la televisió i del que es llegeix als diaris. Com deia Txékhov, no ha arribat ja l’hora d’alliberar-nos de l’esclau que portem tots dins nostre?».
Obrint-los pas als escenaris de València i Gandia estarà l’autoluthier i músic experimental Dr. Truna (Andrés Blasco). El divendres, amb l’espectacle Trío Truna (TX3), i el dissabte amb JOP, en companyia del poeta sonor Bartolomé Ferrando.
El propi Dr. Truna ho explica: «Quan em vaig assabentar que G33G celebrava els seus 30 anys amb la gira del nou Teatre Mecànic, incorporant dos projectes sonors d’amics que admire, no vaig dubtar a fer-li una proposta a Gat, capità del segell discogràfic: ajudar-los a aconseguir un espai a València, al costat de la gent d’Ultramarins 154 (Hugo Mas i Juanma Genoll) i actuar com a teloner amb el meu grup semivirtual Trío Truna (TX3). Aquest cap de setmana celebrem un doble aniversari. Aprofite per a donar les gràcies a Francesc Burgos i Isa Cogollos, per convidar-me a col·laborar amb ells el dissabte 14, en el 15 aniversari de LaCasaCalba, eixe gran projecte polièdric de cultura popular. En aquest cas actuaré amb JOP, el meu duo d’improvisació lliure amb Bartolomé Ferrando, donant pas també al Teatre Mecànic.
La raó principal del meu entusiasme és que G33G i jo tenim destins units des de fa molt de temps, encara que no hàgem col·laborat en cap edició física fins ara. Aquest segell discogràfic, des dels seus inicis, està vinculat a la sala El Comunique, per a mi una de les més emblemàtiques de Barcelona, on es va donar cita tot l’underground sonor de la ciutat entre 1984 i 1996. Des del meu punt de vista, aquell espai va ser el cor latent de la música experimental-popular de Barcelona. A la fi dels 80, vaig actuar allà amb Carmina Burana, i als 90, amb Fizcarraldo, presentant el nostre disc “Granero Responde Ovejas”, editat per la madrilenya Por Caridad Producciones, companyia germana de G33G. Però, aquesta relació no acaba ací i persisteix fins al dia de hui. Anys més tard, després d’una estada de quatre anys en Liege (Bèlgica), cada volta que anava a Barcelona per actuar amb Antorcha Amable, o a soles com a Dr. Truna, suposava un gran reencontre amb Gat i molts altres artistes i grups vinculats a G33G, amb els quals he actuat en diversos festivals com ara el LEM, Remor, Gargall o Drap-Art. Totes aquestes iniciatives van donar lloc al que es diria “música experimental popular”, propostes individuals vinculades al rock i al folk experimental. Aquests corrents, als EUA i Europa, van tindre molta importància per a mi a la fi dels 70, on la música experimental cervelluda, la que prové del conservatori o de l’electroacústica, inundada d’ordinador, no existia.
Pole Pole, Il Gran Teatro Amaro, Cabo San Roque, Pierre Bastien, Pascal Comelade, Super Elvis, Macromassa, Don Simón & Telefunken, Raeo o Accidents Polipoètics són alguns del grups que formen part d’aquest espai. Música ben tocada, amb sentit de l’humor, surrealisme, dadaísme i patafísica. Alguns d’aquests artistes vinculats a G33G van tindre fa anys l’oportunitat d’actuar diverses vegades a València, gràcies a la desapareguda i meravellosa activitat del Col·legi Major Lluís Vives i el seu programador Luis Puig.
En aquests temps que corren, gràcies a LaCasaCalba, que organitza festivals com el Pop al Carrer o l’RRRR! Festival, encara rebem la visita d’alguns d’ells. És sempre una alegria per a tots els que apreciem aquestes músiques inclassificables, impregnades de cultura popular. Per tot això i molt més, vos dic sincerament que no podeu perdre-vos els concerts d’aquest cap de setmana. Es tracta d’un gran esdeveniment!».
Afán de Plan © 2019