El Teatre El Musical de València posa en marxa, de la mà del gestor cultural i director artístic Juanma Artigot, la seua nova temporada amb una decidida aposta per la programació cultural i social, a la qual també se suma la formació. La sala municipal acollirà els pròxims mesos d’octubre, novembre, desembre i gener una gran varietat de disciplines on destaca una clara aposta pel teatre, la poesia escènica i la dansa.
La programació quadrimestral del teatre del barri del Cabanyal-Canyamelar arranca aquest cap de setmana, del 30 de setembre a l’1 d’octubre, amb la sisena edició de Volumens, Festival Internacional d’Art, Ciència, Tecnologia i Música.
L’oferta multidisciplinària continuarà el 7 i 8 d’octubre amb l’obra de Fernando Delgado-Hierro guardonada amb el Premi Max 2021, Los remedios, dirigida per Juan Ceacero. El següent cap de setmana estarà en cartell La Noria Invisible, una nova aposta pel teatre social a càrrec de la companyia La Estampida, amb direcció de José Troncoso.
La dansa tindrà dues cites aquest primer mes de programació. El 14 d’octubre, València Dancing Forward celebrarà una nova edició de la seua gala per a projectar joves talents, mentre que el 29 d’octubre, Poliana Lima estrenarà a la ciutat Las cosas se mueven pero no dicen nada, una peça interpretada per un elenc de dones i construïda a partir de la sonoritat dels seus cossos.
L’últim cap de setmana d’octubre es completa amb poesia i música. El 28 d’octubre se celebrarà la tercera edició del Cicle de Poesia Viva de València Rimbomba, que acosta a la ciutat les veus més representatives de la poesia escènica. El primer lliurament reunirà a Ángela Brun, Elsa Moreno i AJO + Mastretta, mentre que la segona, programada el 18 de novembre, comptarà amb les propostes de Sheila Blanco, Montserrat Palacios i Enrique Falcón.
L’esperat concert del músic i compositor estatunidenc M. Ward, ajornat per la pandèmia la passada temporada, tancarà la programació d’octubre el diumenge 30. Presentarà el seu disc Think of Spring (2020), en homenatge a Billie Holiday.
L’oferta musical de la temporada es completa amb tres cites eclèctiques. El 13 de novembre, el teatre acollirà un nou lliurament de les Visites Sonores d’Escucha! València. El programa de músiques dissidents, experimentació sonora i creació contemporània mantindrà la seua aposta per la innovació més internacional en la seua quarta edició. La reedició en format de vinil de Surfistes en càmera lenta (2005) ha impulsat a l’escriptor, cantant i guitarrista mallorquí Joan Miquel Oliver a iniciar una gira de concerts íntims que recalarà en el TEM el 27 de novembre. Finalment, el 28 de gener, la jove promesa musical Dora Postigo, protagonista de la nova pel·lícula de Paco León, Rainbow, desplegarà el seu estil pop en un concert emmarcat en les jornades Àtomic Art, organitzades per la revista Redacción Atòmica.
Quant a teatre, novembre arrancarà al TEM amb un projecte propi de residència, fruit d’un any d’investigació escènica a càrrec de La Subterránea. La proposta de teatre social es titula Roba Estesa, i suposa una mirada íntima al barri del Cabanyal. S’ha concebut a manera d’instal·lació artística al hall, on podrà visitar-se del 2 al 10 de novembre. L’oferta del mes inclou tres peces més: Eclipsi total, de Pont Flotant; el multipremiat monòleg A.K.A, de Daniel J. Meyer; i Los Farsantes, de Pablo Remón.
El TEM iniciarà l’últim mes de l’any amb dues propostes coreogràfiques. Els dies 3 i 4 de desembre, Societat Dr. Alonso posarà en escena Sobre la bellesa, un espectacle participatiu on persones majors se sumen al piano d’Agustí Fernández en una reflexió sobre el pas del temps. En acabar la funció del dissabte, tindrà lloc una Celebration Jam de la mà de Club Mutant i Parets, on moviment, grafiti i noves tecnologies es fusionaran al hall del teatre.
Les trobades i la poesia escènica tornaran a la sala abans dels nadals amb Diàlegs al TEM–Així sonen els poblats marítims, on s’exposarà la realitat dels Poblats Marítims a través de música, diàleg i lírica, amb la participació de Lanuca, Paco Roca, Abraham Mondria i Versonautas, entre altres.
2023 arrancarà pensant en el públic infantil. El 15 de gener, Agrupación Señor Serrano amb l’espectacle multimèdia Amazonas dirigirà la mirada dels més menuts a la situació actual de les dones. El 20 de gener els prendrà el relleu Albert Plà amb la seua obra Os acordáis, on reflexiona amb ironia sobre l’impacte que ha tingut la pandèmia.
La dansa tornarà al gener al TEM amb tres propostes a càrrec de La Phármaco, La Coja Dansa i Laia Santanach.
I pel que fa a la programació formativa, el TEM reprendrà el seu programa de residències municipals d’investigació escènica, a més d’acollir el taller de Tania Cárdenas dins de Creador.es, del 10 al 23 d’octubre. Així mateix, recupera FormaTEM amb diversos tallers i activitats paral·leles.
Afán de Plan © 2022