Autodefinides #67: Ada Diez

Anna Devís ha triat la il·lustradora i dissenyadora gràfica Ada Diez, cofundadora de Hits With Tits i Truenorayo Fest.

«Vaig nàixer a València el 1984, i em vaig criar devorant llibres i còmics. Vaig trobar la meua passió per la ciència-ficció, l’anime i el visual a una edat molt primerenca, desbordant imaginació que intentava plasmar sense parar de dibuixar, o jugant amb l’invisible en habitacions buides. M’encanta aprendre a mirar de maneres diferents, investigar, i sempre he intentat reflectir-ho als meus projectes, sense perdre la garra o la personalitat.

Em vaig llicenciar en Belles Arts i vaig cursar un Màster en Disseny i Il·lustració. Durant molts anys vaig treballar només com a dissenyadora gràfica, amb el cuquet de la il·lustració incitant-me a canviar, a buscar nous projectes i tornar a comptar amb el dibuix. El 2011 va ser clau. Unint forces amb Laura Castelló i María Herreros naix “El Fresquito”, una publicació plena de DIY i actitud disbauxada en la qual aprenc moltíssim de l’autoedició i de les meues impressionants companyes de viatge, gaudint de cada número fins al 2014. Açò em va permetre llevar-me qualsevol temor de llançar-me a la meua següent aventura autoeditada: Hits With Tits, i com a conseqüència directa TruenoRayo Fest, com a directora d’art, il·lustradora i agent multiusos.

Ada Diez

Aquell aprenentatge amb línies potents i colors vius, criats per la imatgeria popular, m’ha permés formar part d’interessants propostes al llarg dels anys després d’atrevir-me a tallar i tornar al món de la il·lustració, com Nastio Mosquito en la Fondazione Prada, Miscelanea BCN o en Pepita Lumier amb Mighty Poster en Solo Shop Show, començar amb el còmic en els recopilatoris Teen Wolf o Dibujos por Sonrisas, participar en festivals com Desvelarte, ¡Hostia, un libro! ó 10 Sentidos, amb revistes com Cáctus, Ferida o DXI i diversos projectes per a À punt, Cinema Jove o el Centre del Carme. A més, la profunda incursió en el llenguatge de la cartelleria i el musical m’ha permés crear un gran nombre de portades, pòsters i línies de marxandatge per a treballs discogràfics, esdeveniments musicals o festivals. Ha sigut un luxe redescobrir les meues passions perquè formaren part del meu treball, trobant un llenguatge del qual sempre he gaudit i agraïsc que el públic aprecie més enllà de l’habitual mainstream.

No importa el que faces, simplement busca de veres com vols fer-ho, oblida modes i estils, fes dels teus defectes la teua major virtut i aprén de cada error per a avançar en la teua manera de crear».

Al teu treball existeix una innegable influència cinematogràfica. Què alimenta el teu imaginari? Podries enunciar alguna pel·lícula o sèrie que haja marcat un punt d’inflexió en el teu estil?

Indubtablement, el cinematografia està molt arrelada en les meues influències i en la meua forma d’il·lustrar. Sempre podreu trobar xicotetes picades d’ullet a la cultura pop, el cinema, els còmics, les sèries i l’anime, en allò que dibuixe o com ho dibuixe. Constantment trobe objectes o imatges que criden la meua atenció i emmagatzeme en carpetes com a futurs referents; tot pot cridar-me l’atenció: colors, formes, composicions, fotografies… L’interessant és sempre investigar i nodrir el nostre imaginari, això ens ajuda a trobar diferents solucions o propostes a l’hora de resoldre projectes i anar creant el nostre estil, que per descomptat pot evolucionar o variar en tot moment.

Crec que els punts d’inflexió acaben sent un cúmul de canvis, decisions o visions que ens ajuden a avançar en el que fem. No crec que siguen epifanies, el treball és imprescindible per a poder arribar a eixos punts d’inflexió, però convide a tothom a veure (si és que no l’han vista encara) “Alien, el huité passatger”… La recorde amb molt d’afecte, puc veure-la mil vegades i no cansar-me mai d’ella; a més, la Tinent Ripley va ser i serà un referent únic. L’important del cinema o les sèries és el que et fan gaudir, patir, plorar o riure, entre moltes altres emocions, això és el que preval.

Visibilitzar la figura femenina en l’àmbit cultural és sense cap dubte imprescindible i necessari, i tu ho saps molt bé. Ens podries explicar què és el projecte Hits With Tits i com sorgeix?

Hits With Tits és un projecte sonogràfic que conjumina il·lustració i música realitzada per dones, on es visibilitza i normalitza el talent de les creadores. Va sorgir d’interessos comuns en conéixer a Lu Sanz, cocreadora i encarregada de la part musical del projecte. Ens vam adonar que escoltàvem la mateixa música, en la seua majoria liderada per bandes de dones o veus femenines, i ens plantejàrem fer una playlist que recollira el bon estat de salut d’aquestes formacions. Aquesta llista va acabar materialitzant-se en un vinil recopilatori amb bandes locals, nacionals i internacionals de periodicitat anual, sempre acompanyat de portades il·lustrades i de diferents projectes o col·laboracions expositives dutes a terme associant-nos amb col·lectius liderats per dones del món de l’art, perquè unir il·lustració i música és natural. Qui no s’ha comprat alguna vegada un CD o vinil per la portada?

No podem tancar l’entrevista sense parlar més sobre Truenorayo Fest. Quines dificultats has trobat per a tirar endavant el projecte en un panorama musical clarament marcat per la figura masculina?

L’avantatge de tindre per estendard “Projecte sonogràfic que visibilitza i normalitza a les dones davant i darrere dels escenaris” és que deixa poc marge d’error respecte a la classe de festival que volem muntar i quins són els nostres principis. Per descomptat, ens hem trobat amb paternalismes, mansplaining i masclisme (i ens el continuem trobant), ja no sols a nivell social sinó també a nivell institucional, la qual cosa ens demostra que és imprescindible reeducar i canviar el sistema educatiu per a acabar amb els tòpics i les mil excuses que des de llocs privilegiats, amb visió heteropatriarcal, es realitzen per por de compartir els espais públics. Una altra manera de fer cultura és possible. Aprenguem.


Secció dedicada a les dones professionals del sector cultural valencià.
Afán de Plan © 2019