El 5è Festival 10 Sentidos, dedicat enguany a la bogeria, obrirà amb una peça de Sharon Eyal

El Festival 10 Sentidos presenta la seua cinquena edició, baix el lema ‘A lo caos’, que se celebrarà del 17 de maig al 19 de juny de 2016. Enguany, amplien dates, espais i propostes amb l’objectiu d’arribar a més persones i atendre totes les disciplines i sensibilitats.

Aquest és un festival que pretén facilitar la trobada entre la cultura, l’art i la integració; reivindicar la diferència, donar cabuda a creadors i creadores independentment de les discapacitats físiques o psíquiques que patisquen; i normalitzar la seua inclusió en els cartells de festivals culturals al costat d’altres artistes no discapacitats. En aquesta edició han volgut visibilitzar les malalties mentals, desestigmatitzar-les, i honrar la necessària bogeria de l’artista i del creador. Dansa, teatre, cinema, música, art i tallers participatius més enllà de la integració social.

OCD Love (Foto: Regina Brocke)

«Tot ésser humà disposa d’unes habilitats que li doten de la capacitat i sensibilitat per ser útil al conjunt de la societat. De la mateixa manera, les diferències entre les persones fan que resulte complicat distingir i evidenciar amb claredat què és el que podem aportar cadascun. El que per a nosaltres queda clar és que tots tenim una discapacitat. Algunes més visibles i altres menys. Algunes més convencionals i altres menys. Algunes més assumides per la societat i altres menys», expliquen Meritxell Barberá i Inma García, directores del festival i integrants de la companyia Taiat Dansa. «No és una condició necessària la inclusió o no d’artistes amb discapacitat en les propostes que es presenten en el festival, sinó que el discurs i contingut de les obres reflexionen sobre aspectes que interessen a la nostra societat actual.»

Aquesta cinquena edició comptarà amb un total de deu espais: el Palau de la Música, Las Naves, La Nau, Fundació Bancaixa, Teatre El Musical, Sala Rialto, Fnac, Palau de les Arts Reina Sofía, la Filmoteca i la Plaça de l’Ajuntament de València, on l’últim diumenge de maig, aprofitant el tancament al trànsit, es desenvoluparan activitats del festival.

Dels espectacles que proposen enguany, cinc seran estrenes absolutes. A més, les activitats paral·leles com les exposicions, cicles, col·loquis, projeccions cinematogràfiques o tallers també estaran centrades en les malalties mentals.  Per al III Certamen Coreogràfic, que se celebrarà l’11 i 12 de juny en Las Naves i serà retransmès en streaming, s’ha fet una pre-selecció de vint peces (d’entre les més de dues-centes propostes rebudes). Nou seran les finalistes que podran optar al premi del concurs, valorat en dos mil euros. El jurat està format per sis directors/es de centres culturals i festivals: Gretchen Blegen (Lucky Trimmer. Berlín), Guillermo Arazo (Las Naves. València), Cesc Casadesús (Mercat de les Flors. Barcelona), Inés Enciso (Festival Una mirada diferente. Madrid), Laura Kumin (Certamen Coreográfico de Madrid) i Roberto Fratini (Dramaturg i teòric de la dansa. Itàlia). També es lliurarà el premi Lucky Trimmer, el qual dóna la possibilitat d’incloure la peça guanyadora en la programació de la propera edició del festival berlinès. El públic també podrà votar pel muntatge que més li agrade a través de les xarxes socials, atorgant un premi de caràcter simbòlic.

UNA PEÇA DE SHARON EYAL OBRIRÀ LA CINQUENA EDICIÓ DEL FESTIVAL 10 SENTIDOS

La ballarina i coreògrafa israeliana Sharon Eyal (Jerusalem, 1971), ex-integrant i ex-coreògrafa adjunta de la companyia de dansa Batsheva, obrirà el festival el 17 de maig amb la presentació al Palau de la Música de la peça OCD Love. Sharon Eyal va formar-se al costat del coreògraf Ohad Naharin, director artístic d’aquesta prestigiosa companyia, i l’any 2013 va crear junt a Gai Behar la seua pròpia: L.E.V. ‘OCD Love’ és el seu muntatge més recent, estrenat l’any passat i en permanent gira per diversos països del món, i ens parla sobre el TOC (OCD en anglès), Trastorn Obsessiu-Compulsiu. La peça, de 55 minuts de durada, està inspirada en un text del poeta nord-americà Neil Hilborn, el qual pateix aquesta malaltia, i la interpreten els ballarins Gon Biran, Rebecca Hytting, Mariko Kakizaki, Keren Lurie Perdes, Doug Letheren i Leo Lerus. La música, en directe, és una creació del dj Ori Lichtik.

Teaser


Afán de Plan © 2016