Espai LaGranja acull una investigació sobre audiodescripció de dansa per a intèrprets invidents

  • Néstor García (LaGranja) i Magdalena Garzón (Graner de Barcelona) amplien les seues investigacions en nous contextos, gràcies a un acord de col·laboració

Espai LaGranja, centre de recursos i mediació per a la dansa i les arts del moviment de l’Institut Valencià de Cultura, ha iniciat una nova línia de treball perquè els creadors valencians puguen desenvolupar els seus projectes fora de l’àmbit autonòmic. 

Un dels objetius d’Espai LaGranja és “posar en contacte als artistes amb estructures estatals que, treballant amb paràmetres similars, puguen secundar-los”, assenyala Guillermo Arazo, director del centre de creació. De la mateixa forma, i per a enriquir el teixit propi amb les investigacions i treballs d’altres creadors, l’espai acull projectes forans. 

La primera d’aquestes ‘residències creuades’ entre Graner de Barcelona i Espai LaGranja és la de Magdalena Garzón. La pedagoga i creadora en dansa disposarà dels recursos d’Espai LaGranja per a continuar amb el seu treball sobre un sistema d’audiodescripció per a ballarins invidents.

Garzón, que ha comptat a Catalunya amb la col·laboració de diversos centres universitaris i associacions, estarà en contacte amb col·lectius valencians per a continuar ampliant i implementant el dispositiu.

El seu objectiu és “aprofundir en les pràctiques i metodologies de la co-audiodescripció en dansa, incidint en el repte que suposa i les qüestions que sorgeixen entorn del propi objecte d’estudi”.

La coreògrafa balear ha oferit hui, 30 de novembre, una pràctica oberta al costat del grup de teatre de l’ONCE de València. A aquesta posada en comú han estat convidats diferents agents implicats en el desenvolupament de l’audiodescripció per a persones amb diversitat ocular, així com altres coreògrafs i companyies pròximes a la dansa inclusiva i col·laborativa.

D’altra banda, Néstor García —que va desenvolupar entre el maig i juliol passats un laboratori de creació sobre el seu projecte ‘Impostura’, a l’EACC de Castelló, gràcies a la convocatòria trimestral de LaGranja— ha comptat amb una setmana de residència en Graner per a aprofundir en el procés de treball Desktop Archives.

Es tracta d’una investigació sobre la reapropiació de materials digitalitzats a través del propi cos, “somatitzant dades i retornant-nos al context analògic a través de la dansa, la performance i la transmissió oral”.


Afán de Plan © 2022