Teatro Círculo celebra la 3a edició del Festival ENDOA

El Festival ENDOA celebrarà la seua tercera edició al Teatro Círculo, del 30 de juny a l’11 de juliol de 2021, reforçant la xarxa artística que va començar a teixir fa dos anys amb l’objectiu de generar intercanvis i experiències escèniques entre ambdues vores de l’Atlàntic. ENDOA es proposa de nou potenciar la diversitat artística, propiciar els espais de trobada i diàleg entre els professionals de les arts escèniques, augmentar l’oferta cultural de la ciutat i contribuir a la creació de nous públics, en un marc de tolerància, igualtat de gènere i integració social.

De les 183 propostes rebudes enguany entorn del lema “Abismal”, s’han seleccionat dotze espectacles, de catorze companyies d’arts escèniques, cinc d’elles internacionals. A més, l’organització ha programat dos tallers formatius, una ronda de reflexió, un conversatori i una exposició de fotografia.

«Frederick Nietzsche va dir: “Sols pot ser intrèpid qui coneix la por, però la supera; qui veu l’abisme amb orgull”. Seguint aquesta premissa, i tenint en compte a tots els públics, enguany proposem un conjunt de treballs intrèpids que posen en risc les fronteres del fet escènic, tant per la seua estètica com per la seua temàtica, el seu relat i la seua posada en escena», explica Mauro Molina, responsable de programació d’ENDOA.

El festival arrancarà el dimecres 30 de juny, a les 11.45 hores, amb la inauguració de l’exposició del fotògraf d’arts escèniques Alain Dacheaux, la qual podrà veure’s fins a l’11 de juliol al Teatro Círculo. Ja de vesprada, a les 17.30 hores, tindrà lloc una ronda de reflexió virtual per a abordar la problemàtica de la circulació internacional en pandèmia, amb la participació de diversos organitzadors de festivals localitzats al Brasil, Mèxic i Panamà.

Helliot / Danza Mobile + Alteraciones Danza Teatro

La programació escènica començarà eixe mateix dia a les 20.00 hores, amb la peça “A frasqueira de Jacy”, de Grupo Carmin (Natal, Brasil). Quiteria Kelly i Titina Medeiros faran una funció virtual d’aquesta obra basada en un fet real, que naix a partir de la troballa d’una xicoteta maleta al fem amb els objectes personals d’una dona de 90 anys.

L’1 de juliol s’iniciarà la jornada amb el curs intensiu de teatre “Iniciación al silencio”, impartit per l’actor i director andalús Gaspar Campuzano, membre cofundador de La Zaranda. El taller, que es desenvoluparà de l’1 al 3 de juliol al Teatro Círculo, i ja té totes les places ocupades, cerca —a través del joc escènic i l’experimentació— aprofundir en la paraula i el silenci com a recursos dramàtics i poètics vertebradors de l’acte teatral.

A les 16.00 hores, tindrà lloc un conversatori presencial sobre els “Desafiaments actuals de les poètiques d’actuació per a les arts escèniques”, moderat per Gabriel Fernández Chapo. «El segle XX va ser un dels períodes més fèrtils en la història teatral occidental per a la recerca i desenvolupament de diverses maneres de pensar l’actuació escènica. Però, quant d’eixa investigació i eixos models es projecten en el present? Quines noves indagacions i refundacions es perceben en l’actuació contemporània?», es qüestiona el dramaturg argentí.

L’artista audiovisual i performer libanés Anthony Kmeid presentarà a les 20.00 hores “Los papeles”. Es tracta de la seua primera obra de teatre físic, on fusiona l’escena amb el cinema, aprofundint en la repressió sexual i la burocràcia migratòria. La peça es representarà en versió original subtitulada.

El divendres 2 de juliol, a les 20.00 hores, Teatro Círculo rebrà a les companyies sevillanes Danza Mobile i Alteraciones Danza Teatro. Amb “Helliot”, interpretada per l’actor i ballarí Helliot Baeza, completen 20 anys de trajectòria treballant per la integració en escena de persones amb diversitat funcional i reivindicant la diferència.

El dissabte 3 de juliol, a les 20.00 hores, Kabia Teatro (Biscaia) i Teatre de l’Enjòlit (Barcelona) posaran en escena “El alimento de las moscas”, una obra escrita pel dramaturg Eusebio Calonge (La Zaranda), dirigida per Borja Ruiz i interpretada per Arnau Marín. Una experiència demolidora i fosca, no exempta de bellesa i poètica, que aflora dels abismes de la ment d’un assassí.

El alimento de las moscas / Kabia Teatro + Teatre de l’Enjòlit

La companyia andalusa Tras El Trapo visitarà el Teatro Círculo el 4 de juliol. A les 20.00 hores podrem veure “La mar de lejos”, un text de Javier Padilla interpretat per Ana Oliva i María Duarte, baix la direcció de Gaspar Campuzano (La Zaranda). Una peça de creació col·lectiva —inspirada en el llibre “El maestro Juan Martínez que estaba allí”, de Manuel Chaves Nogales— sobre el terrible drama dels processos migratoris. Al fil d’aquest passe, el dramaturg argentí Pablo Mascareño oferirà una conferència online, el dijous 8, a les 17.00 hores, per a desmuntar els procediments escènics en la construcció d’aquesta obra.

També el dijous, de manera virtual, podrem veure a les 20.00 hores “Postales para no olvidar”, de Los Robinson. Aquest quart treball de la companyia xilena explica el drama de Lucía, una dona de 45 anys —interpretada per Ana Laura Racz— que pateix d’Alzheimer prematur.

El circ arribarà a ENDOA el 9 de juliol, a les 18.30 hores, de la mà de Köselig Company (València). Un homenatge escènic a “Deméter”, deessa de la fertilitat de la terra i font d’inspiració per a parlar del cicle de la vida. A continuació (20.00h), VAYA Art of Human Movement, col·lectiu de dansa contemporània format per Tina Halford (Alemanya) i Raúl Martínez (El Salvador), ens portarà “My blue is your green”, un duet que ens parla de la lluita de poder entre dos cossos que s’imposen. La dificultat de cedir en les nostres relacions familiars, socials o afectives.

La Dolorosa de Los Llanos / La Cerda

L’últim cap de setmana del festival s’acolliran quatre propostes més. El dissabte 10, ens connectarem a les 18.00 hores per a gaudir de “Cosa e’ mandinga”, un espectacle teatral, de màgia i música, de la companyia argentina Precisos indecisos. A les 20.00 hores, assistirem presencialment a “Desarraigo”, de Teatro de lo Ausente (Múrcia), una peça interactiva de teatre contemporani on els dispositius mòbils del públic seran la clau fonamental.

El diumenge 11 posarem fi a aquesta edició amb dos projectes arribats de Catalunya: “La llavor del foc”, de Babou Cham i Carlota Subirós; i “La Dolorosa de Los Llanos”, de La Cerda.

Les entrades ja estan a la venda al web de Teatro Círculo, per un preu únic de 7 euros. Com a novetat, el festival llança un abonament per a quatre espectacles amb un cost de 20 euros.

El cartell d’ENDOA – III Festival Euroiberoamericà d’Arts Escèniques “Entre Dos Orillas Atlánticas” ha estat dissenyat per Femmella.


Afán de Plan © 2021