El passat 2020, Hongaresa de Teatre completava vint-i-cinc anys de trajectòria. La companyia valenciana va ser fundada en 1995 per Lola López, Lluïsa Cunillé (Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2010) i Paco Zarzoso. Al llarg d’aquest quart de segle, han estrenat més d’una vintena de peces a l’Estat espanyol, l’Argentina, Xile, l’Uruguai i Colòmbia; obres reconegudes amb guardons com els premis de la Crítica de Barcelona, Marqués de Bradomín, SGAE, Enrique Llovet i Max Aub.
Ara, Arola Editors publica un acurat volum amb alguns textos teatrals de Paco Zarzoso. Textos triats pel propi autor, «que transiten des de recòndits racons urbans fins a la ruralitat buidada per a conformar un vertader corpus», avança el coordinador del llibre ‘Paco Zarzoso. Teatro escogido (1996-2020)’, Albert Arribas, qui ha definit al dramaturg valencià com «una de les veus més agusades i singulars del teatre contemporani hispànic». «Quasi un quart de segle d’escriptura escènica profundament compromesa amb l’ebrietat de les taules, sense desatendre mai la sordidesa del nostre desarranjat present i el patetisme amb què els revellits mites deambulen per les seues virolades atraccions de vanitosa fira», conclou.
El mite fundacional de la dramatúrgia de Zarzoso radica, segons el dramaturg i director escènic Xavier Puchades, autor del pròleg del llibre, en el desmantellament de la indústria siderúrgica de Port de Sagunt: «un poble expulsat abruptament del progrés i abocat a un futur incert». En aquest temps “detingut i fosc”, és quan sorgeixen els primers personatges de l’autor. Des dels seus orígens, la seua obra és tragicòmica, «cròniques negres amb llums de fira davant les quals l’espectador, que moltes vegades assisteix com un convidat ficcionalitzat, no sap si riure o plorar» (…) «El teatre de Zarzoso hauria d’estar emmagatzemat en les rebotigues de les farmàcies per a tractar les nostres apocalipsis individuals i col·lectives».
El llibre forma part de la col·lecció Teatre reunit, la qual, des de 2017, ha atropat autors i autores amb obres estrenades al Teatre Nacional de Catalunya, com ara Lluïsa Cunillé, Sarah Kane, Josep Maria Miró Coromina, Sergio Blanco i Josep Maria Benet i Jornet. En el cas de Paco Zarzoso, els textos seleccionats són Umbral, Valencia, Ultramarinos, Mirador, Transilvania, El mal de Holanda, Hilvanando cielos, Patos salvajes, Querencia, La piedra de la locura, Los esperantistas, Gabriel, Piedra y encrucijada, La casa de las arañas, Las mañas i Saguntilíada.
La presentació oficial serà el proper 15 de gener, a les 19:00 hores, al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt, en companyia de Xavier Puchades (prologuista), el poeta i professor de literatura Pedro Luis Alonso i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt, Asun Moll. A continuació, Jesús Salvador Chapi, fundador del grup de percussió Amores i compositor de diverses bandes sonores de les obres d’Hongaresa, farà un repàs al “cancioner hongarés” junt amb Conxi Valero, Lara Salvador, Javier Lázaro i Marcelo Márquez.
El dia 16, al mateix espai, podrà veure’s ‘Umbral’, la peça més longeva de la companyia.
Afán de Plan © 2021