Des d’Afán de Plan portem un bon temps defensant els nostres monstres davant de la imposició comercial halloweenenca, amb la qual compartim poc més que les carabasses.
La Quarantamaula, l’Home dels Nassos, l’Home del Sac, El Caro, Queixalets, La Tarasca, Butoni, el Moro Mussa, la Cuca Fera o El Banyeta, al costat de diversos donyets, dimonis, gegants, dracs, gambosins, bruixes i fades, són només alguns dels personatges que protagonitzaven les llegendes entorn a la nit de Tots de Sants.
El Museu Valencià d’Etnologia, per quart any consecutiu, desempolsa el nostre imaginari per a rescatar-los un a un i presentar-li’ls al públic de totes les edats.
Des de la seua biblioteca, coordinada per la nostra autodefinida Amparo Pons, i el Departament de Didàctica del museu, presenten estos dies la campanya “Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians” amb una completa programació d’activitats i una singular exposició. Els objectius són clars: reivindicar les tradicions populars pròpies, fomentar la recopilació i la lectura de les nostres faules, treballar l’emoció de la por i promoure l’ús de les biblioteques.
A més, gràcies a la col·laboració dels alumnes de Disseny de Moda de l’EASD, s’han confeccionat nou disfresses originals —en versió adulta i infantil— que podran veure’s fins al 5 de gener del 2020 a la mostra “Vestir la por”, així com a través de material gràfic i audiovisual. Al canal de YouTube del MUVAET hi trobareu un grapat de tutorials per a fer els vostres vestits.
Dins de la seua programació, i fins al 17 de novembre, el públic escolar i les famílies podran apuntar-se a diversos tallers, visites guiades i conta-contes musicals o conéixer la col·lecció infantil “Espanta la por”, de la qual s’acaba de publicar el segon volum: ‘Marta és un donyet’, escrit per Sergi Morales i il·lustrat per Joel Miralles.
El públic adult i juvenil també podrà enfrontar les seues pors a través de diverses activitats, com ara la xarrada del psicòleg Albert Soler, qui analitzarà la conveniència dels contes de monstres per al desenvolupament infantil; dues sessions de contes de por per a adults; el joc d’escape room “Fugir de la casa de l’espart” o el joc de taula “Espanta la por!”.
PROGRAMACIÓ
Afán de Plan © 2019