Del 29 de setembre al 6 d’octubre, l’Armari de la Memòria organitza en col·laboració amb les cinc universitats públiques valencianes “Memòries invertides”, unes jornades que es plantegen com a punt de partida en la recuperació de memòries LGTBI i que aspiren a construir una història específicament valenciana de la repressió i les dissidències sexogenèriques. Cinc sessions, dedicades monogràficament a diferents temàtiques, tindran lloc així a les ciutats de València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana, a les quals es podrà assistir presencialment o per streaming. La inscripció és gratuïta i està oberta a través d’aquest web.
Del Moviment d’Alliberament Sexual a El Forat, d’Alfredo Rey a La Margot, de Margalida Borràs al maquis Florencio, de la Llei de Perillositat Social al matrimoni igualitari, de les coples de Concha Piquer a la poesia anarquista de Lucía Sánchez Saornil, del Libérate al cabaret underground de Ploma-2. Són només alguns dels noms propis d’una història plena de referents, esdeveniments i existències silenciades, una història de la comunitat LGTBI valenciana, castellonenca i alacantina que algunes investigadores pioneres, independents o de l’àmbit acadèmic, han anat a poc a poc posant en valor.
Les jornades “Memòries invertides” tracten així de reconéixer aquesta ingent tasca d’investigació a través de la qual algunes estudioses han traçat camins que ajudaran, a partir d’ara, a continuar la recuperació de memòries, al reconeixement de les riques contribucions valencianes a la lluita i resistència LGTBI, i a la conservació de fons documentals imprescindibles per a reconstruir la nostra història. Amb les seues intervencions, podrem rastrejar els més diversos àmbits i temàtiques: els orígens i estratègies de l’activisme LGTBI, les aliances amb altres moviments socials, la repressió i les violències infligides, la patologització, les lluites contra el VIH i les necropolítiques institucionals, les dissidències sexogenèriques, la construcció d’una comunitat de suport, d’unes identitats, d’unes cultures pròpies.
29 setembre - 6 octubre 2022
Diversos espais
Activisme, Plans