‘Doble’, un taller de collage i riso amb Bolinches & Pablus

Una de les nostres benvolgudes Autodefinides, la dissenyadora gràfica i il·lustradora editorial Patricia Bolinches, presenta al costat del comunicador visual Pablo Ejarque “Pablus” un curiós i interessant workshop anomenat ‘Doble’. Doble, perquè conjumina la tècnica del collage (l’analògic, de paper i tisora) i la risografia (no, la cosa no va de riure’s, encara que ho passareu pipa).

La risografia és un sistema d’impressió mecànic amb uns acabats i colors únics, respectuós amb el medi ambient i de baix consum. D’una banda, les màquines Riso funcionen aparentment de manera similar a una fotocopiadora o duplicadora, però amb la particularitat de poder superposar diferents tintes (tintes compostes a base de soja, sense dissolvents volàtils); d’altra, s’assembla a la serigrafia, perquè cada color s’aplica per separat emprant un corró ‘stencil’ per a reproduir la imatge original. El resultat s’acosta molt a una obra feta a mà. ‘Doble’, aleshores també, per la risografia en si mateixa. Aquesta tècnica, per molt moderna que vos semble, va inventar-se als anys cinquanta del segle vint a Tokio. Noburu Hayama, a causa de l’escassetat produïda per la Segona Guerra Mundial, funda la Riso Kagaku Corporation, una empresa pensada per a estalviar costos a l’hora de fer còpies de paper en grans quantitats.

Bé, Bolinches i Pablus fullejaran velles revistes i afilaran tisores per a realitzar primer, al costat dels assistents, uns collages de temàtica nadalenca. A continuació, sobre paper de Fedrigoni, s’imprimiran amb la Riso, gràcies a Tutiplen Press.

Si t’interessa aquest taller, regat a més amb cervesa Turia, has d’escriure un correu a hola@tutiplenpress.com. Serà el 14 de desembre, d’11:00 a 17:00 hores, a Bangarang Cómics & Libros (Historiador Diago, 9. València). Les places són limitades (només quinze persones) i el preu, 55€. Els materials inclosos són unes revistes dels anys 50 i 60, papers, cola i utensilis d’impressió; has de portar només les tisores o el cúter.


Afán de Plan © 2019