‘Las Mañas’ i ‘Box’, guanyadores de Cabanyal Íntim 2019

Diumenge passat es tancava la novena edició del Festival Cabanyal Íntim, celebrada del 9 al 19 de maig de 2019. Sota el lema “Llibertat” es van programar una trentena d’activitats entorn de les arts escèniques, entre elles, nou peces de durada breu i tres llargues, onze de les quals eren estrenes absolutes.

El Premi del Públic ha recaigut en “Box”, una obra de 30 minuts creada de manera col·lectiva per Teatro Abocaos, que ha comptat amb la direcció escènica d’Alejandra Garrido. La companyia valenciana rebrà mil euros per part de la Sala Off, patrocinadora del premi, com a ajuda per al seu muntatge en un format més extens. El resultat final es representarà la propera temporada a la mateixa sala del carrer Túria.

El primer Premi Íntim, impulsat per la SGAE i triat per un jurat professional, presidit per Manuel Cuadrado (Universitat de València) i format per Ana Bonmatí (Centre Cultural La Nau), Mª Ángeles Fayos (Teatro Olympia), Emiliano García (Casa Montaña), Pedro Giménez (Sala Off) i Elena Morales (Cadena Ser), ha sigut per a “Las Mañas” «pel seu enginyós i complex text, per una excel·lent interpretació i per la seua senzilla però potent posada en escena».

Las Mañas / Premi Íntim 2019 (Foto: José Marín)

Es tracta d’una peça breu, estrenada al festival, escrita pel dramaturg i director escènic Paco Zarzoso i dirigida per Marcos Sproston. Està interpretada per la companyia Las Mañas, encarnada per Rocío Ladrón de Guevara, Pilar Rochina i José Blasco. La companyia rebrà també un premi en metàl·lic de mil euros, atorgat per la SGAE, i està previst que la peça es mostre en la seua versió estesa pròximament, en forma de lectura dramatitzada, al Centre Cultural SGAE de València.

Isabel Caballero, directora artística de Cabanyal Íntim, fent balanç d’aquesta novena edició, ha mostrat el seu agraïment «per la gran resposta del públic i dels veïns del barri, que, un any més, s’han implicat cedint les seues cases de manera desinteressada i participant en totes les activitats i peces programades». I ha afegit: «Cabanyal Íntim encara la dècima edició consolidant-se com un festival urbà amb un gran esperit social, integrador i proper, que des del seu naixement ha volgut acostar les arts escèniques a l’espectador d’una manera literal, posant per davant les necessitats d’un barri que ens ha acollit sempre amb els braços oberts. La “Llibertat” —lema d’aquest 2019— ha estat ben representada en cadascuna de les peces i propostes paral·leles, surant de manera perceptible pels carrers i les llars d’un veïnat que continua reivindicant-la dia a dia.»


Afán de Plan © 2019