“Cos a cos (E-111)”, la nova peça de Fil d’Arena Dansa-Teatre

Isabel Abril, Clara Crespo, Irene Ballester i Roseta Plasencia formen des del 2011 la companyia valenciana de dansa-teatre Fil d’Arena, un espai viu on poder donar forma, a través del cos, a les reflexions que sorgeixen després d’observar el món detingudament. Una mirada col·lectiva que projecten en les seues obres sense enlairar els peus de la realitat.

Café Sol va ser la seua primera proposta, amb la qual ja van manifestar la intenció d’apropar la dansa contemporània a uns altres llenguatges escènics com ara el teatre, el circ o la música.

El tarannà reivindicatiu, tan característic també de les creacions de la companyia, arribaria amb la seua consagració de la primavera, on li tornaren un guant a Stravinski impregnat de consciència feminista: la dona deixa de ser víctima per a convertir-se en part activa del seu propi sacrifici, del seu propi plaer.

 

Al 2015 inicien, amb La sal que ens ha partit, una trilogia sobre la migració, posant-nos davant els murs físics que troben totes aquelles persones que emprenen un viatge de supervivència. Dos anys després estrenarien Salt, centrant-se en les dones inmigrants i l’explotació sexual i de gènere; un muntatge —pensat per a interpretar-se tant en sala com al carrer— guardonat per l’APDCV i nominat als Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2018.

 

Nina, la primera peça de Fil d’Arena adreçada al públic familiar, va arribar el passat mes d’abril, de la mà de La Teta Calva, com un parèntesi ple d’optimisme i color. Una bambolla d’aire fresc abans de tornar a submergir-se en les gelades aigües de fronteres invisibles.

Nina

El proper 2 de novembre, dins del VII Festival Circuito Bucles, s’estrenarà ‘Cos a Cos (E-111)’ per a tancar la trilogia encetada fa quatre anys. Amb aquesta tercera i definitiva proposta posen el focus ací, en el fet de ser o no ser d’ací, d’arribar ací, d’estar ací.

«Un concepte —expliquen— qüestionable dins d’un món superpoblat i en continu moviment. Ací, on la sang i la suor són el resultat d’una mescla mil·lenària. On tots fem cua, els d’ací i els d’allà, cos a cos, per a tramitar la paperassa que ens allunya d’allò que som com a espècie i immobilitza el nostre impuls transformador».

L’odissea burocràtica, l’algidesa de proporcionar-li un paper numerat a qui espera una mà càlida, la creença social de ser superior per dret de naixement. Una galtada escènica, esmorteïda per la poesia del moviment, que reuneix a Isabel Abril, Irene Ballester i Roseta Plasencia amb Hèctor Rodríguez (Companyia de Circ Arritmados) i Sergio Moya, baix la mirada externa de Clara Crespo. Com a assistent coreogràfic i de direcció compten amb el creador, professor i ballarí costa-riqueny Erick Jiménez. Completen l’equip Carles Salvador (música i espai sonor), Estíbaliz Gonzalo (vestuari), Assad Kassab (disseny de cartell), Santi Montón (invents), Ximo Rojo (llums) i Gema Iglesias (vídeo i fotografia).

 

‘Cos a Cos (E-111)’ s’ha gestat dins del programa de residències artístiques Graners de Creació 2019-2021, i podrà veure’s a la Sala Off de València al llarg de tres caps de setmana consecutius: 2-3, 9-10, i 16-17 de novembre. A més, a mode de preestrena, i dins també del Festival Circuito Bucles, Fil d’Arena interpretarà un extracte de la peça el divendres, 1 de novembre, al barri de Natzaret.


Afán de Plan © 2019