‘Hypaties’, de Ruth Sancho

Gènere: Teatre
Tema: Periodisme i comunicació
Inspiració: Hipàtia d’Alexandria
Proposa: Arantxa Carceller (Revista Los ojos de Hipatia)
Autora del text: Ruth Sancho
Títol de l’obra: Hypaties

Collage: Femmella © Afán de Plan

***

HYPATIES

Personatges:
HYPATIA
FOLLOWERS
COR DE DONES
CORIFEU

Primavera Àrab. 25 de gener de l’any 2011, “Dia de la Ira”

(Hypatia, amb els cabells blancs i el cos d’una dona propera als 60 anys, prepara els seus apunts davant l’ordinador. Al carrer sonen crits de revolta i trets. Un cop preparada, es disposa a emetre un vídeo en directe).

HYPATIA. Hola a tots i totes, seguidors del meu Facebook i canal de Youtube. Coses grans estan passant hui. Esdeveniments que fins ara consideràvem impossibles. El poble ha agafat el timó. Em sento feliç, però també estic desconcertada. (Pausa) Avui, com cada dia, voldria començar parlant sobre el que vam veure a l’última trobada, el concepte de la igualtat, la justícia, la democràcia. Com us deia, “governar encadenant la ment per por o per temor al càstig en un altre món és igual de bàsic com fer servir la força”.

FOLLOWER 45. (comentari) La gent s’està reunint a la plaça de Tahrir, anem tots!

FOLLOWER 59. (comentari) Nosaltres ja estem ací. La gent comparteix el seu menjar i ha començat a pujar-se als tancs!

HYPATIA. Escolteu. Emeto este vídeo perquè és important que recordeu que “independentment del nostre color, raça i religió, som germans”. Les forces militars també ho són. Tots volem el mateix. És important que ho recordeu. La violència no és l’única opció.

FOLLOWER 59. (comentari) És ara o mai, germans! Com diu Hypatia, “la veritat no canvia perquè sigui o no sigui creguda per la majoria de les persones”. Hem de lluitar per la veritat, per la llibertat!

(Als carrers s’incrementa el soroll i la multitud ha començat a cantar «A baix Mubarak»).

FOLLOWER 23. Germans, cal acabar amb l’opressió! “Menys poder per la religió, més poderós és el coneixement”. Tots a carrers!

TOTS ELS FOLLOWERS. Siiiiiií!

(Hypatia veu com tots els FOLLOWERS es van desconnectant del Facebook).

HYPATIA. No us aneu! Escolteu. La violència no és l’única opció! “Déu ha creat l’home com un animal sociable, amb la inclinació i sota la necessitat de conviure amb els éssers de la seva pròpia espècie, i l’ha dotat, a més, de llenguatge, perquè sigui el gran instrument i llaç comú de la societat”. Hem de parlar, arribar a un acord. La violència portarà més violència.

(Tots els followers es van desconectant fins deixar-la sola).

(Silenci)

(Sona un missatge de wasap. Es tracta d’un missatge del COR DE DONES format per Mazoun Almellehan, Lina Khalifeh, Sarah Toumi, Madeeha Al Bermani, Malala, i Tawaskkol Karman com CORIFEU).

COR DE DONES. Amaga’t, Hypatia. Fuig abans que sigui tard! T’apedregaran, et condemnaran a cadena perpètua, et fustigaran, furtaran els teus pensaments i t’oblidaràn. Corre! Corre i treballa a l’exili!

HYPATIA. (un poc nerviosa) Què? Qui sou?

COR DE DONES. Hi ha lloc per a tu amb nosaltres. Vine. Estaràs fora de perill.

HYPATIA. Què voleu de mí!?

COR DE DONES. Agafa el teu portàtil i corre!

HYPATIA. No puc abandonar els meus estudiants, i menys ara! Ells em segueixen, no ho enteneu? Creuen en mi, en el meu pensament. “Aquell que influeix en el pensament del seu temps, influeix en tots els moments que el segueixen. Deixa la seva opinió per l’eternitat”. Aneu-vos-en, i deixeu-me tranquil·la!

COR DE DONES. Hypatia, hi haurà fortes represàlies. Seràs el seu cap de turc. Et mataran per revoltar al poble. Ha passat abans i seguirà passant! Fuig ara que encara hi ets a temps!

HYPATIA. Calleu d’una vegada! No sé per què no us he bloquejat des d’un principi.

COR DE DONES. Noooo, Hypatia, escolta’ns!

(Hypatia bloqueja al Cor de Dones. En eixe moment se sent una ràfega de tirs, explosions i crits. Hypatia, desconcertada, encén la televisió per veure les notícies. Davant la visió de les horribles imatges del que està passant a tot el país, Hypatia treu el disc dur del seu ordinador i ix corrent de la casa. Els crits i trets al carrer continuen).

(Pausa)

(Als pocs segons tot queda en silenci. La televisió continua encesa. En ella apareix l’Oracle. Es tracta de la periodista Tawakkol Karman retransmetent en directe. Porta un vel amb estampat de petxines).

ORACLE. La famosa astrònoma, filòsofa, matemàtica i figura clau del canvi de pensament i de les revoltes, Hypatia d’Alexandria, ha mort avui a la ciutat del Caire als seixanta anys. Fonts policials afirmen que el cos mutilat i cremat es va trobar a les rodalies del seu domicili quan intentava fugir dels seus agressors. Sembla que la víctima va ser atacada per un grup d’homes pertanyents a les forces militars del mandatari Hosni Mubarak. La comunitat científica, i en especial les dones de totes les èpoques i nacions, plorem avui la pèrdua d’una figura clau per a la Humanitat. Una més. Una germana més… Espere, i demane, que siguis l’última, Hypatia. La nostra Hypatia. Hypatia eterna. (Pausa) Això és tot per avui. I recordin: “Comprendre les coses que ens envolten és la millor preparació per comprendre les coses que hi ha més enllà”. Els esperem demà, com sempre, a la mateixa hora.

(Sonen crits i soroll de tancs).

FOSC


Afán de Plan © 2020 | DRAMÀTICA