Enjoy the city!

Cap a finals del juny passat, va sorgir la notícia de la reconversió de la Torre Miramar (la rotonda més cara de l’Estat) en un rocòdrom i espai per a desenvolupar esports urbans. Un canvi que suposaria transformar un dels exemples de balafiament i degradació de la ciutat en símbol de la readequació d’espais sense ús. Aquesta notícia marca l’inici del projecte Enjoy The City.

A través de 8 vídeos en format “stories”, Quatre Caps mostra diferents enclavaments simbòlics de la ciutat de València, amb usos atrevits, inusuals i divertits. Llocs abandonats i degradats, espais de malbaratament o xicotets racons amb la seua pròpia identitat, serveixen com a llenç per a repensar la ciutat.

Torre Miramar / Palau de la Música

«Al marge de l’opinió que puga suscitar aquesta nova funció per a la Torre Miramar, sorprén la facilitat amb la qual els interessos polítics promouen projectes que d’una altra forma serien pràcticament impossibles», expliquen des de l’estudi de visualització digital situat a València. «És la normativa una eina per a la ciutadania o acaba convertint-se en mecanismes creats pels aparells administratius públics per a protegir-se a si mateixos?».

El projecte aborda un conjunt de reflexions entorn de les iniciatives i actuacions a petita escala, capaces de conscienciar a la resta de la població sobre un problema concret. Iniciatives que, per la seua voluntat de generar un canvi, en moltes ocasions, o per necessitat de la ciutadania, han de ser atrevides, acostar-se a les vores de la legalitat i per tant han de dialogar constantment amb normatives urbanístiques i reglaments de convivència.

«Lluny queden els parcs infantils que desborden creativitat i transmeten sensació de llibertat. La ciutat de València està plagada d’espais prefabricats i modelats per normativa. Ràpids, eficients i sense ànima. Places on està prohibit jugar a pilota, anteposant les necessitats de part de la població.

Per contra, apareixen noves visions en un món underground, contingut en espais desocupats o en les perifèries de les ciutats. El brou de cultiu per a la creativitat i la vida sorgeix a soles, l’única cosa que necessita és no tindre impediments. La improvisació i la resignificació d’espais són magnètics.

Aquest projecte naix de la creença que els canvis apareixen gràcies als símbols i a la progressiva conscienciació de la població. Enjoy the City no pretén ser més que un diminut pas cap a una altra manera de fer ciutat tant literal com metafòricament».

Quatre Caps és un estudi valencià, format per arquitectes i artistes, que se sustenta en tres pilars principals: la producció de visualitzacions arquitectòniques i de producte per a estudis com MVRDV o Powerhouse, entre altres; la docència; i la investigació gràfica i conceptual en treballs personals. Un d’aquests treballs personals, The Nice Host, va ser seleccionat com un dels projectes representants del pavelló d’Espanya en la Biennal de Venècia 2020. Formen part també de diversos projectes de la WDC València 2022. La seua manera de transmetre missatges és a través d’imatges, en les quals expressen els seus interessos i inquietuds, que van des de l’urbanisme fins a l’ecologia.


Afán de Plan © 2021