Gènere, sexualitat i flamenc

Espai LaGranja, espai de recursos i mediació per a la dansa i les arts del moviment adscrit a l’Institut Valencià de Cultura, proposa per al 13 de gener un taller sobre gènere, sexualitat i tradició: “Hacia una práctica inconformista del flamenco”, del ballador, coreògraf i filòsof Fernando López. En les seues peces, aquest artista posa al centre temes LGTBIQ+ i feminismes, memòria històrica i consciència social.

Fernando López

La relació entre el flamenc, concretament la dansa, amb el queer és l’activació temàtica d’aquest taller teòric i pràctic. Primerament, s’extrauran les marques o hàbits corporals que deixen en el cos categories com la de masculí, femení, heterosexual, homosexual, etcètera, i que es performen diàriament en el discurs gestual. “Som incapaços d’albirar un món no binari”, explica el ballador. A continuació, es donaran eines per a ampliar la paleta expressiva d’aquests cossos i generar la capacitat de treballar amb eixes categories des d’una consciència més profunda, fent un ús estètic i polític de les mateixes.

“No és casualitat que tinguem encara la imatge del flamenc com una cosa rància, conservadora i heteropatriarcal, perquè així va ser la seua pròpia evolució en la dictadura franquista. El flamenc contemporani i el flamenc queer són una reacció a eixa mena de flamenc”.


Afán de Plan © 2023