La Cabina, 12 anys defensant el migmetratge

Hui, dimecres 13 de novembre, s’ha presentat a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau la XII edició de La Cabina – Festival Internacional de Migmetratges de València. L’acte ha comptat amb la presència d’Antonio Ariño, Vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; José Luis Moreno, director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC; Maite Ibáñez, regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València; Sara Mansanet, directora del festival; i Sara Sorribes, artesana de vidre i creadora del trofeu d’aquesta edició.

La Cabina, que se celebrarà enguany del 21 al 29 de novembre, acollirà un total de díhuit estrenes. En Secció Oficial competiran a La Filmoteca quinze migmetratges procedents de països com ara França, Hong Kong, Suècia, Alemanya, els Estats Units, l’Argentina, Algèria, el Canadà, Itàlia i Grècia. Éléonore, del canadenc Martin Rodolphe Villeneuve, es presenta a València a nivell europeu. D’altres, com Ultra Pulpe, de Bertrand Mandico; Journey Through a Bodi, de Camille Degeye; o Electric Swan, de Konstantina Kotzamani, arriben al festival després d’estrenar-se a Venècia i Cannes.

Dins de la Secció Amalgama, dedicada a les pel·lícules de no-ficció i altres llenguatges, com el documental creatiu i el cinema experimental, coneixerem onze propostes originals del Japó, Alemanya, Holanda, Espanya, Portugal, Polònia, Suïssa, Països Baixos i Dinamarca. L’Aula Magna de La Nau, com a seu oficial, acollirà, entre altres, la projecció d’Unconditional Love, del polonès Rafał Łysak; Wife, Girl, Mother, d’Alain Della Negra i Kaori Kinoshita; Der Patriot, de la directora alemanya Katja Fedulova; Después de María, dirigit per Nagore Eceiza; o Raposa, de la portuguesa Leonor Noivo.

Inèdits, secció que rescata migmetratges d’altres èpoques que no van poder estrenar-se en sales comercials, presenta cinc pel·lícules de directores tan destacades com Helena Taberna, Suzie Templeton o Barbara Hammer, a més de recuperar treballs de François Truffaut o Jonas Mekas.

La Secció Visuals, que passa del Centre del Carme a La Nau, acollirà enguany els concerts dels valencians Amatria i Wisemen Project.

AulaCabina afig sessions per tal d’acollir major quantitat d’estudiants de secundària i batxillerat. Els assistents, a més de gaudir d’una selecció de migmetratges en sessió matinal, dins d’un context didàctic adaptat, podran ampliar els seus coneixements sobre la indústria i els oficis del cinema.

Barreira A+D renova el seu compromís amb La Cabina, dedicant una jornada als Fashion Films. A més, en col·laboració amb el Centro Sperimentale i Cinematografia di Itàlia, oferiran per segon any consecutiu el Premi Barreira a millor escriptura audiovisual en la secció Amalgama, dotat amb una beca per al taller d’escriptura que el cineasta Pablo Berger impartirà a València. D’altra banda, junt a La Cabina, presentaran el migmetratge de Lucca Guadagnino per a Valentino The Staggering Girl, protagonitzat per Julianne Moore, Mia Goth i Kyle MacLachlan.

Entre les novetats s’ha destacat la participació de La Mutant com a nou espai, on tindrà lloc l’activitat paral·lela Carne Cruda On Tour. Javier Gallego presentarà el seu programa radiofònic en directe, amb públic, pel qual passaran diferents cineastes convidats a la present edició de La Cabina i el grup musical La Plata.

L’artesana Sara Sorribes, de Vidrio Sorribes, fundat en 1920, ha estat l’encarregada enguany de dissenyar el trofeu, fent un tribut als cent anys que porta l’empresa familiar realitzant rellotges d’arena. Per a l’ocasió, l’arena és de la platja de la Malva-rosa.

La Cabina s’inaugurarà a La Nau, el 21 de novembre, amb un acte conduït per la presentadora Maria Fuster.