L’art es rebel·la contra la pujada del preu de la llum

Els artistes Abraham Calero i StoolStreetArt converteixen una torre d’alta tensió abandonada en un crit contra la pujada descontrolada de la llum.

En l’afable horta de Campanar, prop del Bioparc de València, i per a sorpresa de vianants i curiosos, s’alça des de fa uns dies entre verds camps de cultiu una enorme fletxa rosa. Una antiga torre d’alta tensió ha estat transformada en una gegantesca intervenció artística que busca denunciar el desorbitat augment del preu de l’electricitat.

Mentre aquest dilluns, 18 d’octubre, es va tornar a aconseguir un nou rècord històric en situar-se en 227,45 euros/MWh el preu de l’electricitat al mercat majorista, la factura de llum s’ha elevat ja un 33% respecte al 2020.

La intervenció és una col·laboració entre l’artista madrileny Abraham Calero i el col·lectiu artístic valencià StoolStreetArt que es fa ressò de la gran preocupació i malestar amb el qual els ciutadans segueixen, setmana rere setmana, una pujada que sembla imparable. La instal·lació incorpora l’evolució de la factura mensual d’electricitat (PVPC) en 2021, amb els valors aportats per l’OCU de febrer (55€), abril (70€) i setembre (87€). El mes de desembre és un espai buit que ens convida a preguntar-nos fins a on pot arribar a pujar el preu de la llum.

La intervenció pretén subratllar la necessitat de prendre mesures perquè aquesta pujada no afecte les famílies amb menys ingressos. Recordem que durant el 2020 el risc de pobresa a Espanya va aconseguir al 21% de la població, afectant 9,9 milions de persones, mentre que Iberdrola i Endesa van aconseguir-ne, conjuntament, 3 en aquest mateix any. Uns guanys rècord de 5.000 milions d’euros.

Aquesta gran infografia, que simbolitza el constant increment del preu de la llum, és accessible i pot visitar-se a peu, trobant-se en el camí d’horta “Partida de Dalt”, a tan sols un quilòmetre del parc de bombers de Campanar.

Els artistes volen agrair les nombroses mostres d’afecte i ànim rebudes durant la instal·lació de la peça per part de passejants i veïns de València i Mislata.


Afán de Plan © 2021