Gràcies a Libros del Zorro Rojo, ja podem gaudir dels dos primers volums de ‘Programa de Lectura de Escarabajo Pelotero’, una sèrie de l’artista visual londinenca Miriam Elia pensada per a satiritzar els famosos manuals infantils dels anys cinquanta Ladybird Key Words. 

Vamos al museo’ i ‘Aprendemos en casa’ són els títols amb els quals arranca aquesta història protagonitzada pels xiquets Susan i John i sa mare, representats mitjançant collages d’estètica vintage plens de crítica, humor, irreverència i elegància. De moment, haurem d’esperar per a completar la col·lecció en castellà amb les adaptacions de ‘We go out’, ‘We do Chrismas’ i ‘We do Lockdown’.

«L’autora es proposa arrossegar a les famílies fins als racons més foscos de l’inconscient col·lectiu i omplir així de neguit a xiquetes i xiquets», expliquen des de l’editorial barcelonina.

Aquests breus manuals educatius —cap d’ells supera les cinquanta pàgines— aborden temes com ara la repressió, l’extremisme polític, la llibertat, la igualtat, la bellesa, el capitalisme, la religió, el feixisme o la reificació. En ‘Vamos al museo’, ironitza sense embuts amb l’art contemporani o la postmodernitat, entre altres conceptes; i ‘Aprendemos en casa’ se centra en disciplines com la filosofia o les matemàtiques.

En 2014, amb la publicació a Londres del primer volum de la sèrie, Miriam Elia va veure’s immersa en una disputa legal amb Penguin Books, empresa propietària dels drets de Ladybird Key Words, per “infringir el copyright”. Després d’algunes variacions, com el títol general, l’autora va alliberar-se de les pressions.


Afán de Plan © 2021