L’IVC celebrarà al juliol la 5a edició del Festival Polirítmia

  • Un total de 14 concerts conformaran el cartell d’enguany, encapçalat per Niño de Elche, Stelios Petrakis, Caamaño&Ameixeiras, Christos Barbas, Miquel Gil, i Fraskito.
  • Un any més, la Plaça de l’Ajuntament de València serà la seu oficial del festival. El Teatre Rialto acollirà 4 concerts en format “showcase”, i La Nau, la programació formativa i un concert pedagògic.
Niño de Elche

L’Institut Valencià de Cultura, CEFIRE, l’Ajuntament de València i la Diputació de València, amb la col·laboració de la Universitat de València i l’Institut Ramon Llull, han presentat este matí al Teatre Principal la programació de la cinquena edició del Festival Polirítmia, consolidant-se com una de les cites més importants amb la música i les danses arrelades al Mediterrani.

Rafel Arnal ha anunciat que enguany s’han proposat «fer esment i fixar l’atenció a la prolífica escena musical de Creta i Grècia, però també de Portugal i Galícia». Castella-La Manxa, Múrcia, Catalunya i diverses comarques valencianes també desplegaran les seues arrels sobre els escenaris del festival, situats a la Plaça de l’Ajuntament de València i al Teatre Rialto.

Una edició amb moltes novetats

La derogació de moltes de les restriccions sanitàries que van marcar la passada edició és, sens dubte, una de les bones notícies de l’estiu. L’ús no obligatori de la mascareta arribarà de la mà d’una ampliació d’aforament a la plaça i l’eliminació de les tanques que delimitaven l’espai. En aquest cas, l’accés serà completament lliure i gratuït, sense necessitat de reservar prèviament les entrades. Excepcionalment, per als quatre concerts celebrats al Teatre Rialto sí s’haurà de recollir les invitacions en taquilla. 

Caamaño&Ameixeiras

Una altra de les novetats, com explicava Arnal, serà l’acollida de nous formats de concerts al programa d’activitats, i la consolidació de la internacionalització del festival en el vessant artístic i professional. «Encetem un nou espai de concerts de vesprada al Teatre Rialto, on mostrar propostes musicals en format ‘showcase’, com ara treballs en procés de creació, de tall arriscat o de format reduït, i la presentació en primícia del resultat de la primera residència artística internacional promoguda pel Polirítmia, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull», ha declarat. «També ens complau molt presentar-vos la primera trobada internacional per a professionals, que realitzarem a casa nostra entre sales de música, agents i mànagers valencians, i les xarxes de sales de música i fires d’artistes emergents més importants d’Europa, on pretenem estendre connexions, generar lligams i dinàmiques de treball que propicien futures col·laboracions, i sobretot, impulsar l’exportació de la música popular valenciana més enllà de les nostres fronteres».

Músiques de l’antiga Creta, flamenc, instruments ancestrals, ritmes electrònics, danses participatives, muixerangues i cant al ras feminista

Karmento

En paraules de Rafel Arnal, «Polirítmia és el llegat sonor dels nostres avantpassats», però també és una mirada cap al futur i una crida a l’eclecticisme, la paritat, la contemporaneïtat i al joc sonor que trenca els marges de cada estil musical i artístic. La programació de la cinquena edició es reafirma en aquest propòsit i ens allibera dels complexos que ens allunyen del nostre passat més popular, mesclant tradició amb experimentació i avantguarda cultural.

Polirítmia 2022 arrancarà el divendres, 1 de juliol, amb El Sarau de la Fira (emmarcat en les Nits de Folk de la Gran Fira), una sessió oberta de música i ball comandada per La Quadrilla del Molí. La cita serà a les 22:00 hores a la Plaça de l’Ajuntament.

La Nova Muixeranga d’Algemesí donarà pas a la programació de concerts el dissabte, 2 de juliol. El nou projecte de Niño de Elche serà el primer de catorze concerts, nou a l’aire lliure, quatre al Rialto i un a la Sala Matilde Salvador de La Nau. L’artista il·licità presentarà a València l’espectacle Concert de Músika Festera, al costat de Susana Hernández Pulido (Ylia), una de les figures més importants de l’escena electrònica de Barcelona, i la banda de música del CIM de Benimaclet. Un recorregut per la ruta de les músiques populars de la mà d’una de les veus més trencadores del flamenc contemporani.

Stelios Petrakis Quartet protagonitzaran la nit del diumenge, 3 de juliol. Considerat un dels mestres actuals de la música cretenca, Petrakis presentarà el nou disc Spondi junt amb els músics Dimitris Sideris i Michalis Kontaxakis i el ballarí Nikolaos Lempesis.

Miquel Gil

La setmana del 4 al 10 de juliol gaudirem de dotze concerts més en diversos escenaris: per la Plaça de l’Ajuntament passarà la formació gallega Caamaño&Ameixeiras; Noelia Llorens “Titana”; Barbas / Strønen / Meyer Trio, liderat pel multiinstrumentista grec Christos Barbas; Miquel Gil celebrant 20 anys d’Orgànic; Fraskito i convidats com ara Pep Gimeno “Botifarra” o Carles Dénia, entre altres; l’albacetenya Karmento; i Les Folies de Carcaixent. L’escenari del Teatre Rialto acollirà els projectes de Xiomara Abello i Bia Maria; El Pantorrillas; Magalí Sare & Manel Fortià; i Electrogralla. I la Sala Matilde Salvador de La Nau, el concert pedagògic d’Abraham Cupeiro.

La cloenda del festival Polirítmia 2022, el 10 de juliol, començarà a les 19:00 hores amb Electrogralla al Rialto i continuarà a la Plaça de l’Ajuntament fins a mitjanit amb El Cant al Ras de la Fira, enguany comandat per una vintena de dones; el grup de balls populars Les Folies de Carcaixent; i un Castell de pals.

El Pantorrillas

La música tradicional a les aules

Paral·lelament a la programació escènica, Polirítmia proposa una línia formativa en cada edició: tallers adreçats a professorat i músics professionals, organitzats pel CEFIRE. Enguany, La Nau albergarà les propostes docents de la dolçainera Susana Díaz Tejedor, el multiinstrumentista grec Christos Barbas, i el cantador, ballador i investigador murcià Miguel Ángel Montesinos, “El Pantorrillas”.

Cartell dissenyat per Wigwam Creative Studio

Revaloritzant la sàtira tan nostrada

Wigwam Creative Studio, format pels artistes ollerians Àlex i Jordi Albinyana, ha estat l’encarregat de dissenyar enguany la imatge i les animacions del festival. Tant el cartell, com les diferents creativitats presentades, són una mostra d’eixe tarannà valencià que impregna també les arts plàstiques i gràfiques, d’un sentit de l’humor molt nostre que cal revaloritzar i protegir davant la censura vigent. El programa de mà del festival, plantejat en aquesta ocasió com un llibre d’artista, és una joia col·leccionable que transcendirà la cinquena edició.

>>DESCARREGA ACÍ EL LLIBRET<<

Al currículum dels germans Albinyana, també músics al front de la banda de rock Sigarrito, hi trobem des d’una sèrie de gravats en homenatge a Ovidi Montllor, fins a portades de discos de destacats músics valencians com ara Miquel Gil, Pep Gimeno “Botifarra”, Òscar Briz, Senior i el Cor Brutal, Cavallo, Mi Sostingut o Carles Pastor, entre d’altres.


Afán de Plan © 2022