Nena Wapa i Stool reflexionen sobre la ‘nova normalitat’

Ahir, diumenge 21 de juny de 2020, els artistes urbans valencians Nena Wapa i Stool feren una instal·lació artística en el descampat annex al cementeri de Benimaclet. La peça, tal com expliquen els seus autors, «pretén reflexionar sobre la nova normalitat i la possibilitat de construir un món amb major justícia social».

NOVA NORMALITAT – L’Eskombrera 2020

«Tota crisi suposa un desafiament a les estructures establides i deixa al descobert les vulnerabilitats dels nostres sistemes de governança. La crisi sanitària i el confinament han fet més palés, si cap, les desigualtats socials, les estructures de violència patriarcal i el desafiament mediambiental del nostre model econòmic.

Segons l’Oficina Nacional d’Estadística (ONS) del Regne Unit, els treballadors manuals amb baixa remuneració han tingut quatre vegades més possibilitat de morir a Anglaterra durant el COVID que els treballadors d’oficines i sectors professionals administratius. Al nostre país, durant el confinament, s’han disparat un 60% les telefonades al 016 per violència de gènere, elevant-se l’abril passat a 18.700. En paral·lel, el confinament va produir que, durant els passats mesos, la contaminació en les 80 ciutats més poblades d’Espanya es reduïra a la meitat.

Tota crisi és una oportunitat de reinventar-se. Grans avanços de la humanitat, com la creació de la carta dels Drets Humans o les Nacions Unides després de la Segona Guerra Mundial, van arribar després d’esdeveniments traumàtics. La present crisi i la malnomenada “nova normalitat” podrien convertir-se en una oportunitat per a plantejar una realitat més respectuosa i integradora. Reformular l’actual sistema capitalista predatori permetent integrar conceptes com el feminisme, la sostenibilitat o la inclusió com a pilars fonamentals d’una estructura socioeconòmica que perseguisca el desenvolupament humà sostenible, i no l’augment de la desigualtat i el benefici d’uns pocs.

No podem controlar els desafiaments històrics als quals haurem d’enfrontar-nos, però a la nostra mà està decidir quin món construïm quan aquests passen.

RESET?».


Afán de Plan © 2020