L’Institut Français de València tanca i acomiada tota la plantilla

L’Institut Français d’Espanya, institució oficial cultural i educativa de l’Ambaixada de França a Espanya, tancarà la seua seu a València i acomiadarà els seus 26 treballadors a partir d’aquest estiu.

Aquest dijous 29 d’abril, la directora general de l’Institut Français de València, Marie-Cécile Le Luec, i la directora general de l’Institut Français d’Espanya, Anne Louyot, han anunciat la intenció del Ministeri dels Afers Estrangers francés de l’acomiadament general per causes econòmiques, productives i organitzatives.

Per part seua, la plantilla de l’Institut Français de València anuncia que no assumirà aquesta decisió i qualifica d’excusa els efectes de la pandèmia, que no ha afectat tota la xarxa del conjunt de l’Institut Français d’Espanya. El mateix equip denuncia les decisions unilaterals adoptades els quatre últims anys per la direcció (tant la local com la general) que han conduït a una reducció de l’activitat de cursos i cultural, a més de la seua gestió abusiva del personal, la qual cosa apunta que es cercava un tancament i l’acomiadament de tota la plantilla a qualsevol preu. Lamenten, així mateix, que el Ministeri dels Afers Estrangers francés vulga esborrar de València, la tercera ciutat d’Espanya en població, una institució tan important per a les relacions diplomàtiques, comercials i símbol de la cultura francesa.

Institut Français de València

Malgrat aquest període difícil, el personal de l’Institut Français de València continuen convençuts i motivats per a posar tota la seua professionalitat al servei del seu establiment perquè continue exercint un paper institucional primordial en la Comunitat Valenciana: desenvolupar la diplomàcia cultural i ser vector oficial de la llengua francesa. És per això que demanen la preservació de la institució a València i la continuïtat de la plantilla actual.

Els representants electes dels francesos d’Espanya fan costat a la plantilla de treballadors de l’Institut Français de València

Els “Conseillers des Françaises et Français d’Espagne”, elegits per la comunitat francesa que viu a Espanya, acaben de llançar, en coordinació amb l’equip de l’IFV, una petició adreçada a Emmanuel Macron, president de França, i esperen obtindre prou suport de les autoritats, de personalitats i del públic per a revertir la decisió presa per la direcció.

De 1888 ençà, l’Institut Français de València promou la cultura i la llengua francesa en la Comunitat Valenciana i ha rebut a centenars de milers de visitants

L’Institut Français de València és un dels centres neuràlgics de la vida artística i intel·lectual de València, amb activitats culturals vinculades a les institucions locals i una biblioteca hiperactiva que ha desenvolupat un espai únic a Espanya per a la promoció de la música francesa. El seu innovador programa de cursos de francés sempre s’ha adaptat als temps i al públic. A més, la institució s’ha implicat en la vida educativa local, participant activament en la implantació de sessions Bachicac en tres escoles de la Comunitat Valenciana, formant durant anys als professors de francés de les Escoles Oficials d’Idiomes de València, Castelló, Benidorm i Alacant.

L’Institut Français és també l’únic centre agregat en la Comunitat Valenciana per a presentar-se als exàmens oficials de llengua de l’Estat francés, reconeguts internacionalment. Agnès Varda, Nicolas Hulot, Kid Francescoli, Mathilde Monnier, Yasmina Khadra, entre altres, són els noms de les personalitats francòfones de tots els àmbits que han trobat al públic valencià gràcies a la presència de l’Institut Français en la seua terra, el dinamisme de la qual és reconegut: per part dels agents locals en l’àmbit de la cultura, de l’educació i de la recerca; per les autoritats; pel seu públic fidel, com demostren els més de 10.000 espectadors dels seus esdeveniments en 2019 i els més de 20.000 visitants de les exposicions, en col·laboració amb l’IFV, en el Centre del Carme Cultura Contemporània i en l’IVAM.

#salvemlifv
salvemifv@gmail.com / 617 84 86 42