La mirada d’Ida Lupino

Ida Lupino (Londres, 1918 – Los Ángeles, 1995) fou l’única dona que va dirigir pel·lícules al Hollywood dels anys 50, encara que per a això va haver de fundar la seua pròpia productora independent. La Filmoteca de València proposa un cicle, del 3 de març al 30 de maig de 2021, amb fites de la seua filmografia davant i darrere de la càmera.

Com a actriu va destacar en pel·lícules com ‘La pasión ciega’, ‘El último refugio’ o ‘Mientras Nueva York duerme’ —títols inclosos en aquesta retrospectiva—, però a mitjan dels anys 40, farta dels papers estereotipats que rebia, va començar a interessar-se més pel procés creatiu, animada per cineastes com Raoul Walsh i Roberto Rosellini. En 1948 va trencar el seu contracte amb la Warner i va fundar, junt amb el seu marit, el guionista Collier Young, Emeral Productions, posteriorment anomenada The Filmakers. Amb poc pressupost, però una gran autonomia a l’hora de tractar temes socials des d’un cinema de ficció despullat de l’artifici de les produccions hollywoodenques, van parlar de la maternitat no desitjada (Not Wanted), la discapacitat (Never Fear), la violació (Outrage), l’adopció, el treball femení fora de la llar o la masculinitat en crisi (El bígamo). Qüestions conflictives i avançades a la seua època, que els van portar no pocs problemes amb la censura del Codi Hays.

Ben entrats els anys 50, Lupino va dirigir per a televisió més de seixanta episodis de sèries com ‘Alfred Hitchcock presenta’, ‘La dimensión desconocida’, ‘El fugitivo’ o ‘Tate’, de la qual s’han programat dos capítols dins del cicle.

DATA

3 març - 30 maig 2021

LLOC

La Filmoteca

ADREÇA

Plaça de l'Ajuntament, 17 - 46002 València

ENTRADA

2,50€

ABONAMENT 10

20€

Categories

Cinema, Plans, Plans de la setmana