35é Dansa Valencia

El Festival Dansa València celebrarà la seua 35a edició, del 2 al 10 d’abril de 2022, amb un total de vint-i-cinc companyies programades en dènou espais de la ciutat. Entre les trenta-cinc peces seleccionades, hi trobem nou estrenes absolutes. Les propostes internacionals arribaran des de Grècia, el Regne Unit, Bèlgica i Països Baixos.

La peça inaugural del festival és una adaptació de l’obra de Lorca, ‘El público’, produïda per l’Institut Valencià de Cultura, a càrrec del coreògraf alacantí Gustavo Ramírez. Amb ella, el poeta granadí es va desprendre de les màscares i va parlar de si mateix com a minoria per la seua condició homosexual. Ramírez exposarà aquestes inquietuds el proper 6 d’abril al Teatre Principal.

El públic que s’aprope al CCCC el 8 d’abril assistirà al viatge introspectiu de Janet Novás (Galícia) en ‘Where is Janet?’, on reformula la pràctica que porta desenvolupant en els últims anys, jugant amb els límits del físic i les emocions. Alberto Cortés (Andalucia) es qüestiona, en ‘One night at the golden bar’, sobre la masculinitat que ens governa; una peça programada el 7 d’abril en Espacio Inestable. Per la seua banda, Núria Guiu (Catalunya) torna a Dansa València amb una nova exploració de les noves tecnologies i la percepció del propi cos. En aquesta ocasió, posa el focus d’atenció en la xarxa social TikTok amb ‘Cyberexorcismo’, prevista per al 10 de d’abril al Teatre Rialto.

Després de dues edicions en les quals la pandèmia va obligar a programar el festival en interiors, Dansa València torna a celebrar el moviment al carrer. Així mateix, l’alacantí Carlos Peñalver estrenarà ‘Ciaccona’ el domingo 3, a la Plaça dels Furs, i el dilluns 7, a la del Patriarca. LASALA, companyia basca de dansa contemporània dirigida per Judith Argomaniz, representarà ‘Alive’ el diumenge 10, a la Plaça del Mercat, un espectacle que parla de la llibertat d’elecció de la dona.

Les companyies Maduixa i Lucía Montes & Mado Dallery estrenaran adaptació a sala dels seus muntatges recents. Les valencianes portaran ‘Migrare’, el 9 d’abril, a Les Arts, i les madrilenyes aterraran a La Mutant el mateix dia amb ‘IN-SIDE’.

El coreògraf grec Christos Papadopoulos, punt fort de la programació internacional enguany, estrenarà en primícia al TEM, el 9 d’abril, el seu espectacle ‘Ion’.

D’altra banda, amb el propòsit de connectar amb artistes valencians que han desenvolupat fins ara la seua carrera fora del nostre territori, Dansa València ha apostat per atraure’ls de nou per a visualitzar les seues trajectòries reconegudes a escala estatal i internacional. En aquest apartat està ‘Orthopedica Corporatio’, de la creadora Oliva Marina Mascarell, establida en Països Baixos. Uns altres exemples d’aquest treball de recuperació de talent autòcton són Silvia Batet, que el 2 d’abril visitarà el Museu de Belles Arts amb ‘Oblivion’ (Premi de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona 2020), i Víctor Fernández i Mayte Tortosa, integrants de la Cia. Hastaqueªcabe, els quals presentaran el seu espectacle ‘Yo-Yo’ en dues funcions: el diumenge 3, al CCCC, i el dijous 7, a la Plaça del Patriarca.

Entre els creadors valencians i residents hi trobem Javier J. Hedrosa, OtraDanza, Sandra Gómez, Eva Bertomeu, Lara Misó, i Eyas Dance Project.

Artistes guardonats com ara Rocío Molina, la companyia Mal Pelo, Jesús Rubio Gamo, Juan Carlos Lérida, Guillermo Weickert, o MC Guy Nader i Maria Campos, també formaran part dpesta edició.

 

PROGRAMACIÓ COMPLETA
DATA/HORA

2-10 abril 2022

LLOC

Diversos espais

Categories

Dansa, Escèniques, Festivals, Plans