De l’abjecte

Fins al 10 de desembre, la Sala Zero del Centre del Carme Cultura Contemporània acollirà ‘De l’abjecte’, el projecte expositiu de Patricia Gómez i María Jesús González realitzat a l’Hospital Psiquiàtric de Bétera amb el Premi d’Arts Visuals ‘Alfons Roig’ 2022.

“La Gran Broma va començar al Manicomi el dia 16 de juliol de 1968”.

Com aquesta, moltes altres empremtes anònimes, conscients o inconscients, marquen els murs dels pavellons desocupats del complex hospitalari. Un incendi, una gotera, frecs de la capçalera d’un llit, despreniments, arrapades, colps de mobiliari, una inscripció indesxifrable, un insult, un grafit fet de fang i fum. Tot escriu el mur, el tenyeix, l’incideix, el pinta, el taca, l’esborra, el degrada.

Amb aquest projecte s’ha tractat d’imaginar la possibilitat de traduir aquests murs residuals a paisatges, i convertir-los en finestres d’allò fins ara invisible, marginal i oblidat.

Els fragments rectangulars extrets de les parets mitjançant arrancada mural i allotjats sobre un nou suport de llenç, es transmuten en paisatges. Paisatges sense punt de fugida, ni llum ambiental, sinó fets de color, matèria, temps i memòria. Traslladats al món exterior, són finestres. Finestres que, tot i que no miren cap enfora, no són cegues, han vist i també han escoltat. Miren cap endins i ens permeten la contemplació de les vistes del món interior d’un lloc i unes històries que mereixen ser rescatades.

DATA

6 octubre - 10 desembre 2023

LLOC

Centre del Carme

ADREÇA

Museu, 2 - 46003 València

ENTRADA

Gratuïta

Categories

Art, Exposicions, Plans