Des/ordre moral. Art i sexualitat a l’Europa d’entreguerres

L’IVAM inaugura, el 22 d’octubre, ‘Des/ordre moral. Art i sexualitat a l’Europa d’entreguerres’, una exposició amb més de cent huitanta obres signades per artistes com ara Hans Bellmer, Brassaï, Hannah Höch, Lorca, Tamara de Lempicka, Maruja Mallo, Sascha Schneider, Carol Rama o Gerda Wegener, entre molts altres, així com una selecció de llibres, revistes i documentació de l’època.

«Aquesta exposició tracta d’explorar els canvis produïts en la sexualitat i la moralitat en el context europeu del període d’entreguerres —explica Juan Vicente Aliaga, comissari de la mostra—. En aquell temps, pot observar-se l’impacte del conservadorisme en les lleis i la permanència de les normes religioses. Així mateix, és important tindre en compte els efectes de la Primera Guerra Mundial en la població. La crisi social i el desig de viure després d’un període infaust, van estimular l’aparició de comportaments en contra de les regles dominants, sobretot en l’art. L’ús de la fotografia va facilitar l’exposició del cos i de la nuesa, però altres tècniques (dibuix, gravat, pintura, escultura) van ser utilitzades també per a traslladar una inconformitat davant de l’ordre moralitzador. En grans ciutats com Berlín i París, van aflorar amb més freqüència aquestes expressions de llibertat. Tot i això, la censura es va continuar exercint i el control social i judicial va plasmar-se en tota mena de situacions repressives. L’arribada dels feixismes i totalitarismes (Alemanya, Itàlia, Espanya, Unió Soviètica) va posar fi a l’anhel d’una nova societat».


Imatges: [Detalls d’obra] “Appassionata (Marta e marchettoni)”, de Carol Rama, 1939 + “Die starken Männer”, de Hannah Höch, 1931.

DATA

22 octubre 2020 - 21 març 2021

LLOC

IVAM

ADREÇA

Guillem de Castro, 118 - 46003 València

HORARI

Dimarts a diumenge, 10:00-19:00. Divendres, 10:00-21:00.

ENTRADA

Gratuïta fins al 31/12

Categories

Exposicions, Plans