Exercicis per a desarmar el món – Hyuro

Fins al 4 de desembre, el MuVIM acollirà a la Sala Parpalló l’exposició ‘Exercicis per a desarmar el món’, un recorregut per la producció artística d’Hyuro a través d’alguns conceptes que travessen la seua obra, com ara l’autorepresentació, la metamorfosi, la noció de col·lectivitat i les accions quotidianes com a actes polítics. Dibuixos, cartells, serigrafies, quaderns, registres fotogràfics i moltes de les seues idees inèdites que ens ofereixen una perspectiva del món personal, poètica i conscient.

Tamara Djurovic (Hyuro) va crear un lloc propi dins de l’àmbit del muralisme, on poques dones han aconseguit entrar-hi. L’artista argentina va traçar un camí personal, sòlid i sincer, amb la creació d’un cos de treball que la va dur a ser considerada com una de les artistes imprescindibles de l’escena de l’art urbà internacional.

El seu treball és alhora íntim i personal, públic i polític, amb un discurs i un llenguatge necessàriament compromesos. Tots els cossos que veiem als seus dibuixos i murals —dones solitàries, salvatges, públiques o anònimes, de vegades entretingudes o abstretes en la performativitat de les seues accions— ens proposen la necessitat d’una autonomia social, ecològica i fortament crítica amb un sistema patriarcal d’organització de la vida. Una xarxa de gestos mínims sota la forma d’un murmuri ensordidor que ens reconnecta amb la terra, amb els cossos, els animals, el conflicte, la regeneració social, amb nosaltres mateixes, amb nosaltres totes.

Hyuro no va pintar al carrer; va parlar amb el carrer. Va dialogar amb tot allò que ens envolta i que normalment ni tan sols comprenem. Ens va proposar una conversa amb nosaltres mateixes a través del que ella confessava als seus dibuixos. Ens va proposar un llenguatge propi que permetera escoltar el que les parets havien de contar-nos, amb la idea que els cossos i no els espais són llocs de contrapoder on exercir les formes més belles de cura i justícia social. Ho va fer des de les pràctiques artístiques, tot utilitzant la poesia com a forma i les parets com a camp de batalla. Des de l’extrema i intensa vida pública a les ciutats, o des de l’íntima tragèdia de les vides, Hyuro entén i murmura en veu alta que hi ha una mena de bellesa en les accions comunes i en les seues formes. Gestos de reconeixement, on ens enfrontem a l’evidència que allò salvatge és un estat primari en el qual totes podem ser iguals: les persones que veiem als seus dibuixos no són ningú i som cadascuna de nosaltres.


Foto: Flavia Fiengo

DATA

14 octubre - 4 desembre 2022

LLOC

MuVIM

ADREÇA

Quevedo, 10 - 46001 València

ENTRADA

Gratuïta

HORARI

De dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 - 16:00 a 20:00. Diumenges i festius, de 10:00 a 20:00. Dilluns tancat.

Categories

Activisme, Art, Exposicions, Plans