Joan Genovés

La Fundació Bancaixa inaugura, hui, una de les retrospectives més completes de l’artista valencià Joan Genovés (1930-2020), amb una revisió de la seua obra al llarg de sis dècades. L’exposició podrà veure’s fins al 16 d’abril de 2023.

La mostra, comissariada per María Toral, realitza un recorregut cronològic que revela l’evolució en la producció artística de Genovés, marcada pel protagonisme de la figura humana, que ha reflectit en les seues obres de manera diferent i, mitjançant la qual, ha tractat temes com la vida i la mort, la guerra, les relacions o els comportaments socials.

Integrada per més de 70 obres, l’exposició aprofundeix en un artista que sempre va estar compromés amb el seu temps i implicat en la realitat política i social del moment, de la qual va deixar un valuós testimoniatge. La mostra compta amb algunes de les seues obres més icòniques com ara El abrazo (1976), de la col·lecció del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i procedent del Congrés dels Diputats, així com quadres inèdits que es presenten per primera vegada al públic, entre ells el llenç inacabat en el qual estava treballant abans de la seua mort.

El conjunt d’obres presentades procedeix de més de 25 institucions públiques i privades como ara Fundació Juan March, Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Col·lecció Naturgy Group, CaixaBank, Fundació Ibercaja, Universitat de València – Colecció Martínez Guerricabeitia, Museu de Belles Arts de València (Col·lecció Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles), Museu de Belles Arts de Càceres, Museu de Ciudad Real – Junta de Comunitats de Castella-La Manxa, Museu d’Art Contemporani Patio Herreriano de Valladolid, Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerní de Vilafamés, Col·lecció Kells, Galeria Fernando Pradilla, Col·lecció Eduard Genovés, Col·lecció Adolfo Autric Amarillo de Sancho, i Col·lecció Julián Castilla – Depòsit Museu d’Art Contemporani de Villanueva de los Infantes (Ciudad Real), així com de col·leccions particulars, de la col·lecció de la Fundació Bancaixa i de la col·lecció de la família de l’artista.

Juntament amb les obres, s’exposen fotografies de Genovés en el seu taller i es projecta l’audiovisual ‘Genovés. 100×120. Encendido’, realitzat per Ana Morente i coproduït per TVE.

Amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg amb la reproducció de les peces exposades i textos de María Toral, Francisco Calvo Serraller, Antonio Muñoz Molina i Fernando Sánchez Castillo.

Dins del seu programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa realitzarà tallers didàctics vinculats amb la mostra i dirigits a escolars, persones amb diversitat funcional i persones en risc d’exclusió social. Així mateix, s’oferiran visites comentades de la mà d’un expert que aprofundirà tant en la biografia i trajectòria de Genovés, així com en les obres exposades.

DATA

2 desembre 2022 - 16 abril 2023

LLOC

Fundació Bancaixa

ADREÇA

Plaça de Tetuan, 23 - 46003 València

HORARI

Dimarts a diumenge, 10:00-14:00 i 16:30-20:30

ENTRADA GENERAL

7€

Categories

Art, Exposicions, Plans, Plans de la setmana