Lectura fácil

La lectura fàcil és un mètode que recull un conjunt de pautes i recomanacions per a redactar i maquetar textos que facen accessible la informació a les persones amb dificultats de comprensió lectora. És el terme que va emprar Cristina Morales per a titular la novel·la amb la qual en 2018 va guanyar el Premi Herralde i en 2019, el Nacional de Narrativa. El 10 de desembre s’estrenarà al TEM una versió lliure escrita i dirigida per Alberto San Juan, qui defineix l’obra original com “un artefacte explosiu que havia de mantindre la seua potència inflamable en passar del llibre a l’escenari”. L’autora participa en el muntatge a través del seu col·lectiu de dansa Iniciativa Sexual Femenina.

Lectura fácil és, almenys en aquesta versió, un relat sobre el desig de viure i les dificultats de dur-lo a terme en un sistema dissenyat contra la vida. Un sistema que determina què és la vida, qui pot viure-la i com. Aquesta proposta és un relat sobre el poder i la necessitat de riure’ns mentre xoquem contra el mur en intentar obrir un foradet pel qual abocar-nos a la vida”.

L’obra és una reflexió que reivindica el dret de les persones amb diversitat funcional a governar-se a si mateixes. El cos és el centre, el lloc de l’opressió i l’únic des del qual és possible emancipar-se. Les seues protagonistes són quatre joves inadaptades, llibertàries i amb discapacitat. Són persones no normals, és a dir, amb grans dificultats per a adaptar-se a les normes. Estan marcades per diferents diagnòstics de discapacitat associats a trastorns mentals. Sobre l’escenari estan interpretades per Carlota Gaviño, Pilar Gómez, Estefanía de los Santos i Anna Marchessi, acompanyades per Desirée Cascales Xalma, Marcos Mayo i Pablo Sánchez.

DATA / HORA

Diumenge, 10 desembre 2023, 20.00

LLOC

Teatre El Musical

ADREÇA

Plaça del Rosari, 3 - 46011 València

ENTRADA

12€ (exhaurides)

Categories

Activisme, Dansa, Escèniques, Estrena, Plans, Teatre