Soledad / Titoyaya Dansa

Titoyaya Dansa estrenarà el 17 d’abril, dins del festival Dansa València, el seu segon espectacle de dansa inclusiva: “Soledad”. Posteriorment, podrà tornar a veure’s del 22 al 25 d’abril al Teatre Rialto.

Amb aquest nou projecte, seleccionat per a formar part del programa Art For Change 2020 de la Fundació La Caixa, la companyia valenciana se centra en la soledat no triada, posant especial atenció en la tercera edat i en la joventut. La proposta, de caràcter multidisciplinari, intergeneracional i multicultural, estarà protagonitzada —al costat dels ballarins de la companyia— per persones majors i joves estrangers tutelats i extutelats. En aquesta ocasió, han treballat amb entitats com ara Hogares Compartidos, Fundación Diagrama, Fundación Amigó i Fundación María Auxiliadora.

«Encara que una de les línies que volíem ressaltar des de l’inici del procés de creació de “Soledad” ha sigut posar de manifest que la soledat no triada és un aspecte transversal, socialment parlant, hem triat dos col·lectius que són especialment sensibles a aquest fet», explica Gustavo Ramírez, codirector de la companyia junt amb Verónica García.

« L’elecció de perfils no ha sigut casual. Per posar un exemple, segons l’INE, al voltant de 2 milions de persones majors viuen soles a Espanya, de les quals 850.000 tenen més de 80 anys i el 78% són dones. Si parlem del nostre entorn més pròxim, més de 129.000 persones majors del País Valencià senten diferents graus de soledat no desitjada, tal com denuncia la campanya “Vides Aïllades”, promoguda per la Fundació Amics de la Gent Major. Són dades que ens han fet posar el focus en aquesta franja poblacional per a donar-los veu i representació dins de l’elenc de “Soledad”», afig Verónica García.

Tots dos han comptat per a aquesta peça amb Viviana Escalé per a les coreografies (al costat de Gustavo Ramírez) i amb Xavier Puchades, autor dels textos de “Soledad”. El dramaturg valencià —qui també va encarregar-se de l’escriptura de “Bandejats” i de “Social Animal”, el primer espectacle de carrer de Titoyaya, estrenat en 2019 a Dansa València— ha donat forma als testimoniatges reals recollits entre els participants.

El moviment, la fotografia, el text i les arts plàstiques han acompanyat a l’equip al llarg de tot el procés creatiu. Dirigits per Ramírez i Escalé, i abrigallats pel psicòleg Eloy del Teso, cadascun dels integrants d’aquest projecte sobre la soledat ha compartit les seues vivències i s’ha nodrit al mateix temps de les de la resta del grup, per a finalment mostrar a través del moviment la riquesa de la diversitat humana. Una experiència transformadora de la qual el públic també podrà beneficiar-se. A més de les persones integrades en escena, altres participants formaran part de l’equip tècnic del muntatge.

Foto: Ernest Zurriaga.

DATA/HORA

17 abril 2021, 18:00 / 22-25 abril 2021, 19:00

LLOC

Teatre Rialto

ADREÇA

Plaça de l'Ajuntament, 17 - 46002 València

DURADA

60 minuts

Categories

Escèniques, Festivals, Plans