La galeria Rosa Santos acollirà des del 20 de setembre l’exposició de Xavier Arenós ‘Teorética del pan’, una mostra que s’inaugura dins de la iniciativa de La VAC “Abierto València”.
«Antany es coneixia a la perfecció tot el procés de fabricació del pa; hui el capitalisme ens l’ha escamotejat com a tantes altres coses…». Baix aquesta encertada afirmació l’artista vila-realenc explora la relació entre la classe obrera com a potència no conclosa i el pa com a aliment i emblema.
«Al versicle 3.19 del Gènesi: “Te ganarás el pan con el sudor de tu frente hasta que vuelvas a la misma tierra de la cual fuiste sacado”, estan les claus de la lluita obrera. La falsa promesa que tot sacrifici seria recompensat a un cel que els satisfaria per tants sofriments assumits, va mantindre ajupits als treballadors durant segles. Una vegada descobert l’engany —amb l’adquisició de la consciència de classe—, el proletariat va imaginar el seu propi paradís en forma de dictadura. Paradoxalment, el treball no va desaparéixer en aquell paradís, sinó al contrari. Sense el treball, l’obrer perdia la seua condició i la seua identitat. D’ací la competència estajanovista a l’URSS, o la rectitud moral anarquista a Espanya», explica Arenós.
L’exposició indaga en els anhels d’igualtat i llibertat de la classe obrera i reivindica el pa com a símbol emancipador però també místic, al transubstanciar-se en cos (obrer). I és que com va dir Kropotkin en “La conquesta del pa”: conquerir el pa no és una altra cosa que conquerir-nos a nosaltres mateixos.
Divendres, 20 setembre 2019, 17:00
Galeria Rosa Santos
Carrasquer, 1 - 46001 València
Gratuïta
Activisme, Exposicions, Plans