Hi ha “Roba estesa” al TEM

A partir d’ara, vull ocupar aquest espai. Aquesta és la premissa de “Roba estesa”, la nova instal·lació al Teatre El Musical, obra de la companyia teatral La Subterránea i fruit del treball de residència artística desenvolupat al TEM al costat d’un col·lectiu de dones d’ètnia gitana.

Roba estesa, que podrà gaudir-se fins al 20 de novembre, pretén “obrir” el TEM amb la idea de trencar la barrera emocional i cultural que hi ha entre el teatre i part del veïnat del barri.

La instal·lació consisteix en un conjunt d’estenedors amb roba, que pengen de diferents finestres del teatre, a més d’un conjunt de fotografies de les protagonistes i una performance sonora que recull enregistraments realitzats al llarg del seu any de residència.

«Amb aquesta instal·lació veiem ara el vestíbul del TEM ple de veus i imatges, ple de vida, i és una manera de compartir el barri entre tots els que cohabitem en ell», assegura el director artístic del TEM, Juanma Artigot.

El treball realitzat durant l’any de residència ha inclòs tallers, entrevistes, visites guiades i trobades, de la mà de l’Escola de Mares del Col·legi Santiago Apòstol, amb la participació d’un ampli col·lectiu de dones d’El Cabanyal, el Clot i la Malva-rosa.

«Començàrem com un grup de dones que no ens coneixíem i teníem moltes diferències, però prompte ens vam adonar que també tenim moltes similituds i coses en comú. I, llavors, deixàrem de ser dones paies o gitanes per a ser, simplement, persones compartint experiències i cohabitant un espai al qual abans no coincidíem», afirmen Ester Medrano i Lucía Sáez, de La Subterránea, i coordinadores de la iniciativa.

Amalia, María, Sulamita i Susi són les quatre dones que han culminat el projecte, les veus i cares protagonistes de Roba estesa que representen a totes les dones participants i a part del veïnat d’ètnia gitana que, ara, té més a prop el TEM. «A partir d’ara, vull ocupar aquest espai», asseguren.

La instal·lació, d’accés lliure i gratuït, està disponible durant l’horari habitual del TEM, d’11 a 14 i de 16 a 20 hores, a excepció dels dilluns, així com els dies de funció.


Afán de Plan © 2022